Amsterdam bezuinigt op parkeren en straten

Amsterdam gaat straten minder snel herinrichten, parkeerkaartjes afschaffen door digitalisering en de dienstverlening voor burgers en ondernemers concentreren op zeven locaties, in plaats van de ruim 50 plekken waar dat nu gebeurt.

Parkeren langs de gracht. Beeld ANP
Parkeren langs de gracht.Beeld ANP

Dit zijn enkele van de maatregelen die de hoofdstad neemt om te bezuinigen, liet wethouder Pieter Hilhorst (Financiën) woensdag weten.

Amsterdam moet vanaf 2015 jaarlijks 120 miljoen euro structureel bezuinigen. Dat gaat in geleidelijke stapjes. De centrale stad en de stadsdelen besparen dit jaar al 31 miljoen euro door de invoering van de eerste maatregelen.

Alleen al verandering van het parkeerbeleid levert dit jaar bijna 10 miljoen euro op. Uit parkeerautomaten komen binnenkort geen papieren kaartjes meer. Het betalen van parkeren gebeurt via het kenteken, waardoor controleurs met scanners gemakkelijker kunnen zien of iemand heeft betaald. Met minder mensen kan zodoende hetzelfde werk worden gedaan. Ook de parkeerbonnen komen niet meer achter de ruitenwisser. De automobilist ontvangt de boete voortaan per post.

De hoofdstad kan veel geld besparen door straten minder vaak op de schop te gooien. 'We moeten straten nu eens in de 40 jaar herprofileren, met het opnieuw inrichten van bomen en parkeerplaatsen', zegt voorzitter Paul Slettenhaar van stadsdeel Zuid, die ook bij de plannen is betrokken. 'Daar gaan we kritischer naar kijken. Voordeel voor de burgers is dat de straat minder lang open ligt.'

De concentratie van de dienstverlening betekent dat zo'n 44 gebouwen overbodig worden. De gemeente zal daarvan de huur opzeggen of de panden verkopen. Ook bezuinigt Amsterdam op terreinen als inkoop, personeel en afvalverwerking. Zo wil de stad actiever worden met het inzamelen van textiel.

Over eventuele personeelsvermindering bij de gemeente kon Hilhorst niets zeggen. Wel liet hij weten dat Amsterdammers zoveel mogelijk worden ontzien. 'We gaan niet de lasten verhogen en niet het niveau van de voorzieningen terugschroeven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden