'Amsterdam, bevrijd ons van de dwaling die Zwarte Piet heet'

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - 'Amsterdammers, hebben jullie je ooit afgevraagd wat de nazaten van Anne Frank ervan zouden vinden als bondskanselier Angela Merkel hen probeerde wijs te maken dat de shoah een Duits kinderfeest was, waar het gas uit Groningen gewoon bij hoorde?'

De Surinamer Roy Groenberg maakt niet de fijnzinnigste vergelijking om te zeggen dat hij tabak heeft van de reacties van blanke Nederlanders dat Sinterklaas een onschuldig kinderfeest is. 'Wij zijn de vernedering van Zwarte Piet beu. Bevrijd ons van deze dwaling.' Eerder verjoeg Groenberg de negerzoen uit de schappen.

21 mensen hebben een bezwaarschrift ingediend tegen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam vanwege de aanwezigheid van Zwarte Piet. Zondag 17 november verwelkomt Amsterdam de Sint. Zijn gevolg telt meer dan zevenhonderd Zwarte Pieten.

Dertien indieners lichten donderdag hun protest toe op een hoorzitting van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. Aangevoerd door kunstenaar Quincy Gario, die al enkele jaren vecht tegen Zwarte Piet. In 2011 was hij wereldnieuws toen hij in Dordrecht bij de intocht van Sinterklaas werd opgepakt in een T-shirt met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'.

Sinterklaas, een witte man met zwarte knechten, is een racistisch feest dat de slavernij verheerlijkt, menen de klagers. Afro-Amsterdammers voelen zich 'onveilig' door deze folklore. Zeker omdat die 'buitelende, vreemd sprekende onnozelaar' volgens hen kwaadaardig wordt voorgesteld, getuige de regel 'Want al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed' in het sinterklaasliedje Daar wordt aan de deur geklopt.

'In principe ben ik dus kwaadaardig', aldus een bezwaarmaker. Het gaat om geïnstitutionaliseerd racisme, vindt Patrick Mathurin uit Haïti. 'Een zwarte zal nooit op het paard mogen zitten. Dat is voor de witte Goedheiligman. Het is heel doordacht.'

Burgemeester Eberhard van der Laan, die over de vergunning voor de intocht gaat, blijft graag in gesprek met de tegenstanders van Zwarte Piet, zegt een ambtenaar. Hij wil zoeken naar een intocht die rekening houdt met elkaars gevoeligheden zonder de traditie van het sinterklaasfeest geweld aan te doen.

De commissie komt uiterlijk 5 november met een advies.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden