Amsterdam betaalt eigen bijdrage van ggz-patiënt

De gemeente Amsterdam gaat de eigen bijdrage vergoeden voor ggz-patiënten met een minimuminkomen. Sinds begin dit jaar moeten patiënten 200 euro zelf betalen voor hun ggz-behandeling. Amsterdam wil voorkomen dat patiënten wegblijven of stoppen met hun behandeling.

AMSTERDAM - Ggz-instellingen zeggen sinds begin dit jaar een daling te zien in het aantal patiënten, waarschijnlijk als gevolg van de eigen bijdrage. De gemeente trekt 2,6 miljoen euro uit om dit te compenseren. Het gaat om zo'n 12 duizend patiënten. Eerder maakte de Rotterdamse Bouman GGZ ook al bekend de bijdrage te vergoeden.


'Wij krijgen steeds meer signalen dat mensen zorg gaan mijden', zegt wethouder Freek Ossel van Amsterdam. 'Dit is een kwetsbare groep. Ik ken voorbeelden van Amsterdammers die in de schuldsanering zitten, vijf kinderen hebben en rond moeten komen van 80 euro per week. Die gaan geen 200 euro neertellen voor een psychiatrische behandeling.'


In het 'Wandelgangenakkoord' zou de eigen bijdrage voor 2013 zijn teruggedraaid. 'We willen niet dat deze patiënten nu uitvallen, terwijl ze volgend jaar weer mee zouden mogen doen. De kans is groot dat ze daardoor juist verder afglijden', zegt Ossel.


Het aantal patiënten bij ggz-instelling Arkin daalde met 20 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook bij GGZ inGeest schommelt de daling tussen de 10 en 20 procent. Het aantal patiënten dat met spoed moet worden opgenomen, stijgt daarentegen.


Hierdoor valt de maatregel uiteindelijk veel duurder uit, zegt bestuurder Thijs Stoop van GGZ inGeest. 'Je ziet dat patiënten de zorg die ze nodig hebben uitstellen, maar daarna via de crisisdienst soms alsnog wordden opgenomen. Terwijl dat in eerste instantie misschien niet nodig was.'


'Een spoedopname gevolgd door opname in een kliniek kan tussen de 40 duizend en 100 duizend euro kosten', aldus een Arkin-woordvoerster. 'Wij zijn blij dat Amsterdam de eigen bijdrage compenseert. Maar het blijft stigmatiserend dat mensen met een depressie die wel moeten betalen, en die met een gebroken been niet.'


20procent daling van het aantal patiënten bij ggz-instelling Arkin


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden