Amsterdam bereikt akkoord over erfpacht, belangenvereniging 'ontzettend boos'

De Amsterdamse coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over een aanpassing van de zwaar bekritiseerde overstapregeling voor erfpachters. De belangenvereniging van erfpachters noemt het voorstel 'beneden alle peil' en wil dat er nog deze zomer een referendum over wordt gehouden.

Uitzicht op de Amsterdamse binnenstad vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage tijdens een open dag. Beeld anp
Uitzicht op de Amsterdamse binnenstad vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage tijdens een open dag.Beeld anp

Wethouder Grondzaken Eric van den Burg (VVD) spreekt van een 'historische deal' tussen VVD, D66 en SP. In ruil voor extra sociale huurwoningen in de stad en 5 miljoen euro voor armoedebestrijding hebben de socialisten ingestemd met aanzienlijke verlichting voor erfpachters. Zo zullen de rijke erfpachters in Amsterdam Zuid vele tienduizenden euro's minder gaan betalen door een reeks van aanpassingen en een aanvullende korting van 25 procent. Stichting Erfpachtersbelang Amsterdam (SEBA) reageert toch afkeurend omdat Van den Burg de 'onveilige' rekenmethode in stand houdt die aan zijn eerdere plannen ten grondslag ligt.

Ongeveer tachtig procent van alle Amsterdamse huizenbezitters heeft een huis op 'voordurende erfpacht', zij huren feitelijk de grond onder hun huis. Dat systeem is onhoudbaar geworden omdat het totaal ondoorzichtig is en erfpachters voor onaangename verrassingen kan stellen als hun erfpacht na 50 jaar wordt herzien. Al jaren zoekt de Amsterdamse politiek naar een oplossing voor dit probleem, maar die werd tot op heden niet gevonden.

In het collega van D66, VVD en SP hadden de liberalen zich tot doel gesteld om de kwestie voor eens en voor altijd te beslechten. Zij dachten dat te doen door over te stappen op 'eeuwigdurende erfpacht' waarbij erfpachters of voor eeuwig hun erfpacht afkopen of tot in de eeuwigheid een jaarlijks geïndexeerd bedrag betalen.

Toen wethouder Eric van den Burg dat plan begin januari naar buiten bracht, ontstond een groot oproer. Uit een Rekentool bleek namelijk dat bewoners uit dure buurten zoals Amsterdam Zuid enorme bedragen moesten gaan betalen. Maar liefst 8 duizend mensen kwamen inspreken of stelden vragen. Pijnlijk genoeg veelal kiezers van VVD en D66.

Daardoor ontstond een politiek zeer netelige kwestie. VVD en D66 wilden wel meer korting geven maar voor de linkse SP waren de honderden miljoenen die de gemeente daardoor zou mislopen, onacceptabel. Die partij gaat nu dus alsnog akkoord met kortingen maar vraagt daar wel een hoge prijs voor. Zo zullen in nieuwe stadswijken meer sociale huurwoningen gebouwd zullen worden (40 procent in plaats van 30 procent) en komt er dus 5 miljoen voor armoedebestrijding.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Of de nieuwe regeling er daadwerkelijk komt, moet overigens nog blijken. SEBA heeft van de gemeente de toezegging gekregen dat het handtekeningen voor een referendum tegen een ingetrokken voorstel van het vorige college mag inzetten voor dit nieuwe voorstel. 'Dat gaan we zeker doen', zegt voorzitter Koen de Lange. 'Dit voorstel is een klap in het gezicht van 8 duizend insprekers, die nog niet eens antwoord hadden gekregen van Van den Burg. Ik ben hier echt ontzettend boos en teleurgesteld over. Het wordt een hele hete zomer in Amsterdam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden