Amsterdam bekijkt gevolgen taxiproef Uber

Amsterdam gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de proef van taxidienst Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Pieter Litjens (Verkeer) onderzoeken 'wat dit precies betekent en hoe zich dit verhoudt tot het beleid en de inspanningen om de kwaliteit van de taximarkt in Amsterdam te verbeteren'.

Amsterdam gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de proef van taxidienst Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. Beeld anp
Amsterdam gaat bekijken wat de gevolgen zijn van de proef van taxidienst Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs.Beeld anp

De hoofdstad zal hierover ook contact houden met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De gemeente hoorde vanochtend van de lancering van de nieuwe service UberPOP. Daarbij wordt niet aan alle regels voor taxi's voldaan. Het bedrijf zelf stelde dat de huidige regels verouderd en onduidelijk zijn.

Uber begint de proef in Amsterdam met twintig chauffeurs, die moeten beschikken over een verklaring van goed gedrag en een training moeten hebben gevolgd. Mensen kunnen een taxi bestellen via een app. Het bedrijf claimt dat ritten met UberPOP de helft goedkoper zijn dan ritten met gewone taxi's.

Amsterdam is al enige tijd bezig met een kwaliteitsslag op de taximarkt. Sinds juni vorig jaar gelden nieuwe regels, waarbij chauffeurs niet meer zonder speciale taxipas mogen rijden en zich verplicht moeten aansluiten bij een geregistreerde taxi-organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden