Amsterdam ArenA decor voor grote terreuroefening

De Amsterdam ArenA vormt op 6 april het decor voor een grootscheepse crisisoefening, getiteld Bonfire. Het voetbalstadion, dat op dat moment bomvol mensen zit, is het doelwit van een terreuraanslag....

De regering en de bestuurders van Amsterdam nemen deel aan de oefening. Zij beslissen over de aanpak van de ramp en sturen de hulpdiensten aan. Over het precieze scenario van de terreuraanslag willen de organisatoren nog niets kwijt.

Het idee voor de oefening kwam na de aanslagen op 11 maart vorig jaar in Madrid. Die ramp onderstreepte maar weer eens het besef dat zogeheten 'soft targets', plaatsen waar veel mensen bijeen zijn, zoals treinstations, grote winkelcentra of grote publieksevenementen, een groot risico voor terreur vormen. Buiten de reguliere veiligheidsvoorzieningen bestaan hiervoor nog geen speciale maatregelen.

In totaal doen ongeveer 2000 bestuurders uit Den Haag en Amsterdam en de provincie Noord-Holland, hulpverleners en medewerkers van beveiligings-, inlichtingen- en communicatiediensten aan de oefening mee. Het grote aantal deelnemers aan de oefening is uniek. Nooit eerder werkten hierbij zoveel instanties, op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau, samen.

De organisatoren hebben nog ongeveer 10.000 mensen nodig die de rol van slachtoffer spelen in het publiek. Zij kiezen die uit groepen studenten of vrijwilligers van het Rode Kruis.

De interne en externe veiligheid van Nederland overlappen elkaar steeds vaker. Daarom moeten zowel de militaire als de civiele hulpdiensten leren met elkaar samen te werken, zegt Kees Homan, deskundige verbonden aan het Instituut Clingendael, in een reactie op de oefening.

Hij ziet de samenwerking tussen hulp- en veiligheidsdiensten steeds toenemen. 'Tot enkele jaren geleden gebeurde dat nog weinig. Maar na de aanslagen op Bali en in New York en Madrid, worden terroristische aanslagen als ernstiger ervaren. En die hebben een interdisciplinaire aanpak nodig.'

De aanstaande oefening ziet Homan ook als een signaal naar de Nederlandse bevolking. 'Alle diensten geven aan dat ze terrorisme serieus nemen en laten zien dat ze kunnen anticiperen op eventueel echt gevaar.'

Hoewel de oefening beslag legt op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten, blijft een normale inzet gewaarborgd. Bij grote calamiteiten kan de oefening worden afgeblazen, liet het ministerie weten.

Omwonenden, bedrijven en publiek ondervinden vermoedelijk overlast van de oefening, omdat het gebied rond de ArenA dichtgaat. Alle woningen en bedrijven in de buurt blijven zo goed mogelijk bereikbaar. De organisatoren willen van tevoren zoveel mogelijk mensen en organisaties op de hoogte brengen, zodat niemand ongerust raakt door de massaal opgezette oefening.

De gemeente Amsterdam heeft verder een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld waar mensen informatie kunnen krijgen (020-6241111). Ook is er een speciale website (www.oefeningbonfire.nl) opgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden