Amsterdam aarzelt over uitvoeren antikraakwet

Amsterdam is niet van plan om panden te gaan ontruimen als zij daarna leeg blijven staan. Dat blijkt vrijdag uit antwoorden die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft gegeven op vragen van de VVD-fractie in de gemeenteraad.

ANP

‘Het college heeft als uitgangspunt dat niet zou moeten worden ontruimd voor leegstand’, staat in de antwoorden te lezen. ‘Dit betekent dat eigenaren voorafgaand aan een ontruiming moeten kunnen aantonen hoe zij hun pand direct na ontruiming weer in gebruik kunnen nemen.’ Ook stelt het college nog geen inventarisatie te hebben gemaakt van alle gekraakte objecten in de hoofdstad.

De VVD-fractie is er niet gerust op dat het college de antikraakwet die 1 oktober in werking treedt daadwerkelijk daadkrachtig gaat uitvoeren, stelt raadslid Frank van Dalen.

‘Er is een nieuwe wet die kraken illegaal maakt’, zegt hij. ‘Een nieuwe wet betekent nieuw beleid, ook voor Amsterdam. Zeker omdat die wet nieuwe instrumenten aanreikt om onnodige leegstand tegen te gaan.’

Collegepartij VVD wil dat het college eigenaren van gekraakte panden oproept zich te melden zodat een goed beeld ontstaat van de omvang van deze illegale situaties. Eerder dit jaar namen de Eerste en Tweede Kamer de nieuwe antikraakwet aan. Kraken is daarmee ‘crimineel’ geworden en dus staat krakers een flinke celstraf te wachten als zij worden opgepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden