Amnesty wil betere wetgeving voor aanpak antihomogeweld

Amnesty International wil dat de Europese Unie en haar lidstaten beter optreden tegen misdrijven die uit haat tegen homo's worden gepleegd. De mensenrechtenorganisatie laakt vooral de situatie in Duitsland, Bulgarije, Tsjechië, Italië en Letland.

Redactie
Een protest, onder meer georganiseerd door Amnesty, voor de Russische ambassade in Kopenhagen tegen de schending van homorechten. Beeld AP
Een protest, onder meer georganiseerd door Amnesty, voor de Russische ambassade in Kopenhagen tegen de schending van homorechten.Beeld AP

Betere wetgeving leidt tot betere registratie van dergelijke misdrijven. Dat kan uiteindelijk helpen bij pogingen om geweld tegen homo's en bijvoorbeeld ook transseksuelen te voorkomen, aldus Amnesty. De organisatie presenteerde woensdag in Brussel een rapport over homofobie en andere 'haatmisdrijven' in Europa.

De Europese Unie regelde al dat racisme of xenofobie bij misdrijven moet gelden als verzwarende omstandigheid bij het bepalen van de straf. De EU zou dat nu ook moeten doen voor homohaat, stelt Amnesty.

De organisatie beschikt door gebrek aan registratie niet over cijfers over het aantal gevallen van antihomogeweld in de EU. De organisatie verwijst naar een recent onderzoek, waaruit blijkt dat 80 procent van geweld tegen homo's en transseksuelen niet wordt gemeld bij de politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden