Amnesty: vluchtelingen uit IS-gebied opgesloten, gemarteld en vermoord

Niet alleen IS-strijders, maar ook regeringsmilitairen en paramilitaire strijdgroepen maken zich in Irak schuldig aan ernstige schendingen van mensenrechten. Dat schrijft Amnesty International in een rapport. Duizenden burgers die IS-gebied waren ontvlucht, zijn volgens de mensenrechtenorganisatie bij wraakacties gevangengezet, gemarteld en vermoord.

Vluchtelingen uit de omgeving van de Iraakse stad Mosul in een opvangkamp in Syrië. Beeld afp
Vluchtelingen uit de omgeving van de Iraakse stad Mosul in een opvangkamp in Syrië.Beeld afp

Amnesty voerde voor het rapport 'Gestraft voor de misdaden van IS' gesprekken met 470 slachtoffers, getuigen en familieleden van mensen die zijn gedood. Het gaat om vluchtelingen in mei en juni van dit jaar, tijdens de slag om het IS-bolwerk Fallujah en tijdens gevechten rondom al-Sharqat tussen juni en september.

'Nadat ze waren ontsnapt aan de gruwelen van de oorlog en de tirannie van IS, krijgen soennitische Irakezen te maken met brute wraakacties van milities en overheidstroepen. Ze zijn op grote schaal gestraft voor misdaden van de terreurgroep', aldus Amnesty-directeur Philip Luther.

Vicieuze cirkel
Amnesty waarschuwt voor een vicieuze cirkel van geweld en repressie en vreest voor de veiligheid van burgers in Mosul, de stad die de Iraakse strijdkrachten op dit moment proberen te heroveren op IS. 'Iraakse autoriteiten moeten laten zien wie de baas is in de milities en moeten duidelijk maken dat zulke schendingen niet getolereerd worden', zei Luther.

De mensenrechtenorganisatie heeft zijn bevindingen vorige maand voorgelegd aan de Iraakse regering en de Koerdische autoriteiten in Irak. De Iraakse regering heeft er niet op gereageerd. De Koerden ontkennen de bevindingen van Amnesty.

null Beeld afp
Beeld afp

Mosul

De VN-vluchtelingenorganisatie en kinderrechtenorganisatie Save the Children waarschuwden ook al voor het lot van de burgers in de stad Mosul. Ruim 1,5 miljoen burgers in deze stad lopen ernstig gevaar, zeggen beide organisaties. Ruaridh Villar van Save the Children: 'Het is vrijwel onmogelijk de stad op een veilige manier te verlaten. IS heeft landmijnen neergelegd op vluchtwegen en er liggen sluipschutters op de daken.'

De kampen die beschikbaar zijn om mensen uit Mosul op te vangen, zijn bij lange na niet groot genoeg. Er is momenteel plaats voor 60 duizend mensen, terwijl mogelijk een miljoen mensen de stad zal ontvluchten.

Inwoners kunnen geen kant op

IS voerde twee jaar een schrikbewind in Mosul. Inwoners zijn blij met het vooruitzicht dat hun stad wordt bevrijd, maar voorlopig kunnen ze geen kant op. Blijven of vluchten: het is beide levensgevaarlijk.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden