Amnesty: Syrische betogers in Westen bespioneerd en geïntimideerd

Syriërs die in westerse hoofdsteden betogen tegen het Syrische regime worden geïntimideerd door Syrische diplomaten. Familieleden van de demonstranten in Syrië worden bedreigd en mishandeld. Dit schrijft Amnesty International in een zojuist verschenen onderzoeksrapport.

Amnesty sprak met meer dan dertig Syrische activisten in acht landen: de Verenigde Staten, Zweden, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Chili, Duitsland en Spanje. In vrijwel alle hoofdsteden zijn betogers gefilmd en gefotografeerd door medewerkers van de Syrische ambassades. Ook worden ze benaderd door mensen die waarschuwen dat het slecht met hen en hun familie zal aflopen als zij hun protesten voortzetten. Amnesty ziet hierin 'de lange arm van de gevreesde mukhabaraat', de Syrische veiligheidsdienst.

In het rapport worden diverse gevallen gedetailleerd beschreven. Zo is er de 38-jarige componist Malek Jandali, die sinds zeventien jaar in het Amerikaanse Atlanta woont. Op 23 juli begeleidde hij als pianist zingende demonstranten tijdens een protest bij het Witte Huis in Washington.

Vier dagen later werden volgens zijn relaas zijn ouders in de Syrische stad Homs gemolesteerd. De 73-jarige vader werd op straat met geweld opgepakt en geboeid meegenomen naar zijn woning. Daar werd de 66-jarige moeder, die ziek in bed lag, op het hoofd en in het gezicht geslagen. Zij verloor enkele tanden, haar man had wonden in het gelaat. Vervolgens werd het appartement vernield en geplunderd, zo veklaarde Jandali.

Volgens Amnesty kunnen de onderzochte gevallen in de acht landen 'onderdeel zijn van een veel breder patroon van intimidatie tegen in het buitenland wonende Syriërs'. De mannen in westerse hoofdsteden die betogers lastigvallen, hebben over het algemeen diplomatieke paspoorten, zodat zij moeilijk zijn aan te pakken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden