Amnesty: Rusland en Syrië vallen met opzet ziekenhuizen aan

Russische en Syrische militairen vallen in Syrië expres ziekenhuizen aan. Volgens Amnesty International zijn de afgelopen maanden 27 ziekenhuizen en medische posten gebombardeerd.

Redactie
Een ziekenhuis in de Syrische provincie Idlib is volledig ingestort na een bombardement. Beeld afp
Een ziekenhuis in de Syrische provincie Idlib is volledig ingestort na een bombardement.Beeld afp

De mensenrechtenorganisatie heeft zes van deze aanvallen onderzocht. Hierbij zijn in elk geval drie burgers om het leven gekomen, onder wie iemand die in een ziekenhuis werkte, en zijn 44 mensen gewond geraakt. Volgens de getuigen die Amnesty heeft ondervraagd, waren er geen militairen, frontlinies, checkpoints of legervoertuigen in de buurt toen de ziekenhuizen werden aangevallen.

Het vernietigen van ziekenhuizen lijkt een onderdeel van de militaire strategie geworden, zegt Tirana Hassan van Amnesty. Meerdere artsen uit het gebied ten noordwesten van Aleppo vertellen dat burgers worden weggejaagd door ziekenhuizen en allerlei infrastructuur te vernietigen. Op deze manier blijven steden en dorpen vrijwel leeg achter, en is de weg vrij gemaakt voor grondtroepen.

Vertrekken

'Ziekenhuizen, water- en elektriciteitsvoorzieningen worden het eerst aangevallen', vertelt een arts uit de stad Adnan. 'Zodra dat gebeurt, kunnen mensen niet overleven. (...) Het probleem is dat niet iedereen kan vertrekken. Degenen die achterblijven zijn ouderen die dringend medische hulp nodig hebben.'

'De aanvallen zijn een flagrante schending van internationale mensenrechtenverdragen', zegt Tirana Hassan. 'Er is geen enkel excuus voor een regering om mensen met opzet weg te houden van medische zorg. Er is geen enkel excuus voor het opzettelijk aanvallen van ziekenhuis na ziekenhuis.'

Een gewond Syrisch jongetje in een ziekenhuis in Douma. Beeld afp
Een gewond Syrisch jongetje in een ziekenhuis in Douma.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden