Amnesty roept India op gedwongen stemmen tegen te gaan Legergroen domineert verkiezingen in Kashmir

Tweehonderdduizend man veiligheidstroepen hebben zich vrijdag verspreid over de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir. Vandaag wordt daar in een kwart van de 87 districten gestemd voor een deelstaatparlement....

Reuter

SRINAGAR

Aan de verkiezingen wordt niet deelgenomen door de separatistische partijen, verenigd in de Vrijheidsconferentie (Hurriyet). De belangrijkste pro-Indiase partij, de Nationale Conferentie, zal naar verwachting de meeste stemmen halen. Omdat Hurriyet de kiezers heeft opgeroepen tot een boycot, is vooral de opkomst van belang.

Leiders van de Hurriyet hebben geklaagd dat zij de afgelopen twee weken herhaaldelijk zijn aangehouden door veiligheidstroepen. Sommigen zouden zijn geslagen. Yasin Malik, leider van het Jammu en Kashmir Bevrijdingsfront (JKLF), en zijn vice-voorzitter Jawed Mir moesten vrijdag in het ziekenhuis worden opgenomen na te zijn mishandeld.

Malik en Mir, die in hun bedden het persbureau Reuter te woord stonden, zeiden dat soldaten binnendrongen in het huis van een vriend in Baramulla die zijn bezochten. Zij zouden met geweerkolven zijn geslagen. De chirurg dr. Reshi Showkat constateerde tal van kneuzingen op armen en benen.

De Hurriyet-leiders worden doorgaans ongemoeid gelaten. Zij wonen gewoon in het door Indiase troepen beheerste Srinagar. Hun verhouding met de gewapende militanten is vergelijkbaar met die tussen Sinn Fein en de IRA.

Amnesty International heeft zich gisteren bezorgd betoond over de mogelijke schending van burgerrechten tijdens de verkiezingen. Amnesty wijst op het gebrek aan onafhankelijke waarnemers. De Indiase regering moet ervoor zorgen, aldus de organisatie, dat journalisten veilig en ongestoord hun werk kunnen doen. Ook mag niemand worden gedwongen te stemmen.

Toen Jammu en Kashmir in mei dit jaar deelnam aan de Indiase parlementsverkiezingen (de eerste electorale activiteit ter plekke in negen jaar), werden kiezers op grote schaal door veiligheidstroepen gedwongen te gaan stemmen. De opkomst was mede daardoor hoger dan verwacht.

Mannen en vrouwen, zo constateerden journalisten, werden uit hun huizen gehaald en in rijen opgesteld bij de stembureaus. Kiezers zouden 'als vee' zijn behandeld. Soldaten hielden mensen op straat aan om te controleren of ze inkt op hun duim hadden.

Geweld en intimidatie tegen kiezers werden vooral toegepast door de zogenoemde 'renegaten', moslim-militanten die het afgelopen half jaar de zijde van India hebben gekozen.

De 'renegaten' treden ook hard op tegen activisten en leiders van de gematigde moslim-partijen en regionale vertegenwoordigers van de nationale partijen. Ook in de campagne van de afgelopen weken werd daarover geklaagd. De leider van de Nationale Conferentie, Farooq Abdullah, heeft gedreigd zich alsnog terug te trekken uit de verkiezingen als de 'renegaten' niet worden ontwapend. Abdullah heeft grote kans straks deelstaat-premier te worden.

De separatisten hebben een staking van 48 uitgeroepen die gisteren al inging.

Het al decennia sluimerende verzet in de vooral door moslims bewoonde Kashmir-vallei laaide in 1990 op. De deelstaat wordt sindsdien direct vanuit New Delhi bestuurd. Meer dan 20 duizend mensen zijn om het leven gekomen bij acties van Indiase troepen en - over het algemeen door Pakistan gesteunde - militanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden