Amnesty: mogelijk oorlogsmisdaden in Jemen

Strijdende partijen in Jemen maken zich mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden tegen de inwoners van het land, constateert mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag uitgebracht rapport. Volgens Amnesty stapelen de bewijzen zich op tegen zowel de rebellen als de coalitie van landen onder leiding van Saoedi-Arabië die geregeld luchtaanvallen uitvoert in Jemen.

Een tank van militanten trouw aan de verdreven regering in Jemen. Beeld reuters
Een tank van militanten trouw aan de verdreven regering in Jemen.Beeld reuters

'Burgers in het zuiden van Jemen zitten ingeklemd tussen strijders die loyaal zijn aan de Houthi-rebellen en zij die tegen de rebellen vechten. Ook worden hun levens continu bedreigd door luchtaanvallen'. Amnesty noemt de luchtaanvallen door Saoedi-Arabië in het rapport 'illegaal'.

Medewerkers van Amnesty hebben in juni en juli onderzoek gedaan in het door oorlog geteisterde land. Ze beschrijven in het rapport de bloedige taferelen die volgen op aanvallen door zowel de coalitie als strijders op de grond. Amnesty constateert dat opvallend vaak dichtbevolkte gebieden worden aangevallen. Zo beschrijft Amnesty hoe tien leden van een familie, onder wie vier kinderen, werden gedood bij een luchtaanval op een school in Aden. De familie was juist naar de school gekomen om bescherming te zoeken tegen het geweld.

De strijd in Jemen gaat tussen het leger en de sjiitische Houthi-rebellen. De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië probeert de door de rebellen verdreven regering terug in het zadel te helpen door grootschalige bombardementen op de Houthi's.

Vernielde gebouwen na luchtaanvallen onder leiding van Saoedi-Arabië. Beeld reuters
Vernielde gebouwen na luchtaanvallen onder leiding van Saoedi-Arabië.Beeld reuters
Burgers in Jibla naast een beschadigd huis door luchtaanvallen. Beeld reuters
Burgers in Jibla naast een beschadigd huis door luchtaanvallen.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden