‘Amnesty moet gekleurde bril afzetten’

De Chinese ambassadeur in Den Haag heeft dinsdag geweigerd een petitie in ontvangst te nemen van Amnesty International.

Directeur Eduard Nazarsky van Amnesty Nederland deponeerde de petitie en drie fotoboeken met burgerprotesten daarom maar in de brievenbus. Hij betreurde de weigering van de nieuwe ambassadeur Zhang Jun. ‘Als je maar binnen bent, dan komt er altijd wel een gesprek op gang’, zei hij.

De ambassade had vooraf laten weten dat de mensenrechtenorganisatie niet welkom was. Volgens Nazarsky hebben de Chinezen ‘geen zin in een kritisch geluid’.

Volgens Wensheng Qu, politiek attaché op de Chinese ambassade, is het ‘niet gebruikelijk’ om petities in ontvangst te nemen. ‘Het lijkt een politiek gemotiveerde actie om zoveel mogelijk onrust te creëren voordat de Spelen beginnen’, zei hij over de telefoon.

Toen China de Spelen toegewezen kreeg, beloofde Peking, in de geest van de olympische gedachte, de menselijke waardigheid voorop te stellen. De mensenrechtensituatie zou verbeterd worden, de media zouden meer vrijheid krijgen, er zouden betere voorzieningen op het gebied van gezondheid en onderwijs komen.

In het rapport van Amnesty staat dat China het sportevenement juist heeft aangegrepen om de media in te perken en activisten uit voorzorg te intimideren of zelfs gevangen te zetten, zodat ze tijdens de Spelen niet ‘lastig’ zullen zijn. Dat gebeurde niet alleen in de hoofdstad – ook elders in het land zijn Chinese mensenrechtenactivisten aangepakt.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport ongenuanceerd. ‘Mensen die ons land kennen, zullen begrijpen waarom wij het niet met Amnesty eens zijn. Ik hoop dat de organisatie de gekleurde bril af zal zetten die het nu al jaren draagt, en China op een eerlijke, objectieve manier kan benaderen.’

De Nederlandse regering ‘deelt in het algemeen de zorgen van Amnesty International’ over de mensenrechten in China. Dit zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Tegelijkertijd is en blijft de regering ervan overtuigd dat kritische betrokkenheid meer resultaat oplevert dan ‘kiezen voor isolement’. De Kamer krijgt een dezer dagen definitief te horen dat premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker (Sport) volgens plan de openingsceremonie zullen bijwonen.

Volgens Amnesty heeft die ‘kritische betrokkenheid’ weinig opgeleverd. ‘Met spreken achter gesloten deuren is niets bereikt’, stelt Nicole Sprokel van Amnesty Nederland. De organisatie noemt het ‘heel teleurstellend’ dat het NOC*NSF mensenrechten niet openlijk met China wil bespreken, zeker omdat de Spelen juist worden aangegrepen om mensen op te sluiten. ‘Zij kunnen het toch niet goedkeuren dat de mensenrechten slechter worden door het evenement’, zegt Sprokel. Het NOC*NSF was niet bereikbaar voor een reactie.

Internationale journalisten die nu al in Peking zitten, konden dinsdag het rapport van Amnesty niet downloaden, ondanks toezeggingen van de regering dat ze hun werk in China op exact dezelfde manier zouden kunnen doen als bij eerdere Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité zal deze ‘schijnbare censuur’ onderzoeken, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden