Amnesty kraakt het opsluiten van vreemdelingen

DEN HAAG (ANP) - Amnesty International heeft stevige kritiek op de wijze waarop Nederland vreemdelingen opsluit in een poging hen het land uit te krijgen. De mensenrechtenorganisatie stelt dat de buitenlanders ten onrechte als criminelen worden behandeld en dat ze te lang worden vastgezet.

Amnesty International baseert deze conclusies op eigen onderzoek naar vreemdelingendetentie in Nederland, dat vrijdag is gepubliceerd. ,,Door de lange duur en het strafrechtelijke regime waaronder mensen worden opgesloten, lijkt vreemdelingenbewaring te zijn verworden tot een middel om asielzoekers en migranten af te schrikken'', zei directeur Eduard Nazarski van Amnesty.

De organisatie vindt het kwalijk dat Nederland geen maximumtermijn stelt aan vreemdelingendetentie. Temeer omdat buitenlanders soms voor een tweede en derde keer worden opgepakt, waardoor ze uiteindelijk maandenlang vastzitten.

Illegaliteit niet strafbaar

Illegaliteit is in Nederland niet strafbaar, merkt Amnesty International op. Daarom is het onjuist dat voor vreemdelingendetentie hetzelfde regime geldt als voor criminelen die een straf moeten uitzitten. De organisatie constateert dat asielzoekers en migranten zelfs slechter af zijn, omdat zij in tegenstelling tot veroordeelden geen onderwijs, werk of verlof krijgen.

Het Europees Parlement heeft vorige week besloten dat vreemdelingenbewaring voortaan niet langer dan 18 maanden mag duren. ,,Het wordt tijd dat de staatssecretaris het Nederlandse beleid weer in lijn brengt met internationale standaarden'', aldus Nazarski.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden