Nieuws Uitgezette asielzoeker

Amnesty International: Soedanees na uitzetting gearresteerd en waarschijnlijk mishandeld

Een vorig jaar door Nederland naar Soedan uitgezette man is na terugkeer gearresteerd en waarschijnlijk mishandeld. Dit meldt Amnesty International. Er zouden sterke aanwijzingen zijn, waaronder foto’s van verwondingen, dat de man dertien dagen in isolatie werd opgesloten. Hij werd veelvuldig ondervraagd, mishandeld en vernederd en leeft nu ondergedoken.

Mark Harbers arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP

Hoewel Amnesty de uitkomsten van het onderzoek heeft gedeeld met staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid, werd volgens de mensenrechtenorganisatie het afgelopen weekend opnieuw een Soedanese asielzoeker uitgezet. Sinds zijn uitzetting is niets meer van hem vernomen. Amnesty vreest voor zijn veiligheid.

De Soedanese zaak lijkt op die van de Bahreinse asielzoeker, waarvoor Amnesty maandag aandacht vroeg. De 27-jarige man werd op 20 oktober uitgezet, hoewel er volgens Amnesty aanwijzingen waren dat hij bij terugkeer in Bahrein in de problemen zou komen. Dat gebeurde inderdaad. De man werd op het vliegveld ogenblikkelijk gearresteerd. Hij is waarschijnlijk gemarteld en zit nog altijd gevangen.

‘De druk om mensen uit te zetten lijkt zwaarder te wegen dan het zorgvuldig inschatten van alle risico’s bij een uitzetting’, zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland. ‘Zelfs als er overduidelijke signalen zijn dat de uitgezette persoon is blootgesteld aan schendingen en nog steeds ernstig gevaar loopt, is de regering onvoldoende bereid maatregelen te nemen.’

Volgens Amnesty creëert de wijze van uitzetting extra risico op vervolging. De Soedanese asielzoeker werd onder begeleiding van vier marechaussees uitgezet. Hierdoor werd de aandacht van de Soedanese veiligheidsdiensten op de man gevestigd. Hij zou veelvuldig zijn ondervraagd, mishandeld en vernederd.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid doet geen mededelingen over individuele asielzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden