Amnesty heeft kritiek op ambtsbericht over Iran

Amnesty International heeft opnieuw kritiek geuit op een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken over Iran. Volgens Amnesty zijn in het jongste bericht vele onduidelijkheden uit de vorige rapportage gebleven en nieuwe toegevoegd....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het ministerie bracht begin juni een ambtsbericht uit, waarin het politieke- en mensenrechtenklimaat in Iran wordt beschreven. Op grond hiervan heeft de regering, gesteund door de Tweede Kamer, bepaald dat uitgeprocedeerde asielzoekers naar Iran mogen worden teruggestuurd. Amnesty reageert nu op dit ambtsbericht met een brief aan staatssecretaris Schmitz van Justitie.

Amnesty spreekt er zijn teleurstelling over uit dat er geen gebruik lijkt te zijn gemaakt van informatie die de organisatie het afgelopen jaar heeft uitgebracht. Buitenlandse Zaken heeft zich volgens Amnesty niet gehouden aan de toezegging om informatie die afwijkt van wat andere bronnen zeggen, van commentaar te voorzien. Dit was afgesproken tijdens een debat vorig jaar in de Tweede Kamer.

De Kamer eiste van minister Van Mierlo en staatssecretaris Schmitz een nieuwe vorm van rapportage, waarin helder zou staan op grond van welke bronnen Buitenlandse Zaken tot zijn conclusies komt en op welke punten wordt afgeweken van gezaghebbende mensenrechtenorganisaties.

Het jongste ambstbericht over Iran is uitgebreider en verwijst soms naar bronnen, maar gaat volgens Amnesty voorbij aan de informatie van andere instanties.

Amnesty vraagt zich onder meer af hoe de conclusie: 'de repressie in het algemeen is afgenomen' zich verhoudt met de opmerking in hetzelfde ambtsbericht dat er 'weer sprake is van een oplopende druk op intellectuelen'. Buitenlandse Zaken stelt dat de afgelopen jaren geen politieke processen in Iran hebben plaatsgevonden. Maar volgens Amnesty hebben er zaken gediend tegen bahai, uitgevers, mensen die van spionage zijn beschuldigd, tegen een advocaat en leden van oppositiegroepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden