Amnesty dringt aan op wapenembargo tegen Birma

Amnesty International heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maandag aangespoord om een wapenembargo in te stellen tegen Birma. China en India, Birma's belangrijkste leveranciers van wapens, werd verzocht om wapendeals die eventueel nog op stapel staan af te blazen.

ANP/RTR

Irene Khan drong namens Amnesty aan op het embargo om de junta de ondubbelzinnige boodschap te sturen dat het harde optreden tegen vreedzame demonstranten "noch wordt getolereerd, noch gevoed door de internationale gemeenschap".

De Europese Unie en de Verenigde Staten stelden respectievelijk in 1988 en 1993 al wapenembargo's in tegen Birma, voor zowel directe als indirecte wapenleveringen. Volgens Amnesty heeft China het Birmaanse leger in het verleden voorzien van een heel arsenaal aan wapentuig. India zegde het Birmaanse regime afgelopen januari nog toe dat het in zou gaan op een verzoek tot levering van militair materieel. In april hield het Indiase leger militaire oefeningen met het Birmaanse leger. Rusland meldde de VN eerder dit jaar dat het in 2006 honderd kanonnen van een groot kaliber aan Birma heeft verkocht.

Prikkeldraad
Het leger van Birma heeft maandag de versperringen van prikkeldraad rond de Shwedagon-pagode in de metropool Yangon weggehaald. Dat hebben getuigen laten weten.

Het prikkeldraad was vorige week geplaatst, omdat de pagode elke dag het verzamelpunt was voor de duizenden mensen die tegen het generaalsbewind wilden gaan betogen. Wel staan maandag bij de vier ingangen van de pagode ordetroepen opgesteld.

VN-gezant
De speciale VN-gezant voor Birma, Ibrahim Gambari, heeft dinsdag een ontmoeting met de leider van de militaire junta in het Aziatische land, generaal Than Shwe. Dat heeft een functionaris van het Birmese ministerie van Informatie maandag laten weten aan het Franse persbureau AFP.

Gambari had gehoopt Than Shwe al eerder te spreken te krijgen, meldde een VN-functionaris. Hij is maandag op een door de junta gesponsorde trip naar Lashio, een stad 400 kilometer noordoostelijk van de hoofdstad Nay Pyi Taw, voor een workshop over Europees-Aziatische relaties, aldus de Birmese functionaris.

Journalisten gearresteerd
Bij het neerslaan van de massale betogingen tegen het militaire regime in Birma zijn minstens vier journalisten gearresteerd en zo'n tien journalisten geïntimideerd of gewond geraakt. Dit zegt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen in een maandag verschenen verklaring.

Onder de gearresteerde journalisten zijn Min Zaw (56), een Birmaanse verslaggever voor de Japanse krant The Tokyo Shimbun, die vrijdagochtend door veiligheidsfunctionarissen in burger bij zijn huis werd opgehaald. Van de journalist is sindsdien niets meer vernomen. Volgens VzG zijn de afgelopen maand verscheidene correspondenten van buitenlandse nieuwsmedia, waaronder Reuters en Agence France-Presse, fysiek aangevallen of werd hun het werken belet. Tijdens het hoogtepunt van de demonstraties werd de Japanse videoverslaggever Kenji Nagai vorige week in het centrum van Rangoon doodgeschoten. De Japanse regering onderzoekt de omstandigheden van zijn dood.

Vermist
Drie Birmaanse journalisten, Kyaw Zeya Tun (23), werkzaam voor dagblad The Voice, Nay Lin Aung (20), van weekblad 7 Day News, en een ongeïdentificeerde vrouwelijke journalist van Weekly Eleven News worden al enkele dagen vermist. Volgens VzG zijn ze vermoedelijk gearresteerd toen militairen de betogingen uiteen sloegen.

Volgens de in Parijs gevestigde organisatie oefent een militaire afdeling voor censuur van het Birmaanse leger druk uit op redacteuren om propagandartikelen in hun kranten en tijdschriften op te nemen. De meeste Birmaanse publicaties in privé-eigendom zijn sinds het begin van het neerslaan van de betogingen gesloten of niet meer uitgekomen.

Demonstranten steken maandag bij de Birmese ambassade in Manila een afbeelding van de Birmese legerleider Tan Shwe in brand. De wereldwijde protesten tegen de militaire junta in Birma worden ook deze week voortgezet. (AFP) Beeld
Demonstranten steken maandag bij de Birmese ambassade in Manila een afbeelding van de Birmese legerleider Tan Shwe in brand. De wereldwijde protesten tegen de militaire junta in Birma worden ook deze week voortgezet. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden