Amnesty: dringend hulp nodig voor Irakezen

LONDEN (ANP) - In verscheidene landen in het Midden-Oosten dreigt een humanitaire crisis als er niet snel meer hulp komt voor de honderdduizenden Iraakse vluchtelingen in het gebied. Syrië en Jordanië hebben dringend behoefte aan financiële en materiële ondersteuning.

Beide landen hebben tot nu toe zo'n twee miljoen ontheemden opgevangen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een verklaring aan de vooravond van een conferentie van de Verenigde Naties over het Iraakse vluchtelingenprobleem. De conferentie, georganiseerd door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, vindt op 17 en 18 april plaats in Genève.

,,Het is cruciaal dat ook andere regeringen nu optreden en direct hulp verlenen en niet alleen beloven, zodat de vluchtelingen in Syrië en Jordanië beschikken over opvang en voedsel en toegang hebben tot gezondheidszorg en onderwijs'', aldus Amnesty-directeur Malcolm Smart.

Bloedige strijd

Volgens de UNHCR herbergt Syrië zo'n 1,2 miljoen Irakezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht. In Jordanië leven momenteel zeker 800.000 Iraakse vluchtelingen. In Egypte, Libanon en Iran leven in totaal zo'n 200.000 gevluchte Irakezen.

Het aantal vluchtelingen is sterk toegenomen sinds de bloedige strijd tussen sjiieten en soennieten in 2006 begon met een aanslag op een sjiitische moskee. Iedere maand komen er volgens mensenrechtenorganisaties tienduizenden ontheemden bij.

Zie ook: www.amnesty.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden