Amnesty: China blijft koploper doodstraf

China blijft volgens Amnesty International wereldkampioen executies, al zegt de regering dat er minder burgers ter dood worden gebracht. Peking weigert traditiegetrouw te zeggen hoeveel executies er jaarlijks worden voltrokken. De regering beschouwt dit als staatsgeheim.

Van onze correspondent Hans Moleman

De Chinese politie brengt meer burgers ter dood dan de rest van de wereld bij elkaar, zo meldt de mensenrechtenorganisatie in een nieuw rapport over de doodstraf. Amnesty schat dat er vorig jaar weer ‘duizenden’ Chinezen met de kogel of de injectiespuit zijn geëxecuteerd.

Wreed en vernederend

‘De doodstraf is wreed en vernederend, een belediging voor de menselijke waardigheid. Niemand die in China ter dood wordt veroordeeld krijgt een eerlijk proces dat voldoet aan internationale normen voor mensenrechten’, aldus Claudio Cordone, secreteris-generaal van Amnesty, dat in China verboden is.

Wereldwijd vertoont het aantal executies een dalende lijn. Behalve China springen Iran (minstens 388 executies), Irak (minstens 120), Saoedi-Arabië (69) en de VS (52) eruit. Iran zag een opmerkelijke piek in executies (112 mensen) in de acht weken tussen president Ahmadinejads omstreden herverkiezing en zijn inauguratie.

Burundi en Togo

Burundi en Togo schaften vorig jaar de doodstraf af, waardoor er 93 landen zijn die de doodstraf nog hebben en 95 die hem hebben afgeschaft. ‘Net als slavernij en apartheid is de wereld deze schandvlek aan het verwijderen’, aldus Cordone. In Europa waren in 2009 voor het eerst in lange tijd geen executies, al bracht Wit-Rusland afgelopen maand twee mensen ter dood.

Grafiti tegen het uitvoeren van de doodstraf in China (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Grafiti tegen het uitvoeren van de doodstraf in China (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden