Amnesty: beëindigen anti-Zwarte Pietprotest in Rotterdam disproportioneel

Het gebeurt niet vaak dat Amnesty International kritiek uit op Nederland, maar volgens de mensenrechtenorganisatie ging het optreden tegen anti-Zwarte Pietdemonstranten in Rotterdam zaterdag veel te ver. Zowel het demonstratieverbod en het beëindigen van het protest was volgens Amnesty disproportioneel.

Tientallen arrestanten worden afgevoerd door de politie na een demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam. Beeld anp
Tientallen arrestanten worden afgevoerd door de politie na een demonstratie tegen Zwarte Piet bij de intocht in Rotterdam.Beeld anp

De mensenrechtenorganisatie heeft in een brief aan burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en aan de politie daarover zorgen geuit. Veruit de meeste van de 198 aanhoudingen - iedereen is inmiddels weer vrij - waren volgens Amnesty onrechtmatig.

Met name naar het geweld dat de politie tegen een van de demonstranten gebruikte, moet volgens Amnesty nader onderzoek worden gedaan. De videobeelden van de aanhouding van de anti-Zwarte-Piet-activist Jerry Afriyie zouden aantonen dat sprake was van disproportioneel geweldgebruik.

Het op voorhand opleggen van een algeheel demonstratieverbod is bovendien een zeer ingrijpende maatregel, die alleen in uitzonderlijke situaties mag worden toegepast. Van zo'n situatie was volgens Amnesty geen sprake. Bovendien zou de vreedzame demonstratie tegen de figuur Zwarte Piet niet inhoudelijk en specifiek zijn beoordeeld. De autoriteiten in Rotterdam hebben daardoor de demonstratievrijheid onvoldoende gewaarborgd, vindt Amnesty.

De actievoerders besloten niet in Maassluis bij de nationale intocht tegen Zwarte Piet te protesteren, maar in de Maasstad. De demonstranten gaven aan dat zij niet op de hoogte waren van het ingestelde demonstratieverbod.

Hij deed niets

Advocaat Michiel Pestman, die behoort tot de groep arrestanten, zegt dat het bestaan van de noodverordening pas per megafoon door de politie is meegedeeld toen veel betogers al in de bus zaten voor vervoer naar het bureau. Pestman zegt, evenals de andere demonstranten, ten onrechte te zijn opgepakt. Hij had zich bekendgemaakt als raadsman van een van de actievoerders tegen Zwarte Piet, de bekende Amsterdamse activist Jerry Afriyie.

'De politie liep rond met een smoelenboek en pikte Afriyie er zo tussenuit', zegt Pestman. 'Hij deed helemaal niets en hield juist afstand.'

Afriyie is volgens de raadsman herhaaldelijk vrijgesproken voor eerdere betogingen. Hij moet nu op 17 februari 2017 voorkomen. Pestman verwacht dat ook deze zaak 'met een sisser' zal aflopen. 'Het Openbaar Ministerie heeft een kansloze zaak als verdachten voor de rechter worden gebracht', meent hij. Net als veel andere betogers weigerde Pestman een schikking van 150 euro te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden