NieuwsDaling doodstraf

Amnesty: aantal executies daalt wereldwijd, maar piek in Saoedi-Arabië

Het aantal executies in 2019 is opnieuw gedaald. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International telde vorig jaar 657 executies, 5 procent minder dan het jaar ervoor (690). Het cijfer daalt al voor het vierde jaar op rij en is het laagste in tien jaar tijd, zo staat in het jaarlijkse rapport over de doodstraf.

(FILES) This file photo taken February 20, 2000, photo shows the "death chamber" at the Texas Department of Criminal Justice Huntsville Unit in Huntsville, Texas. - The US Supreme Court on Friday refused to lift a stay on federal executions, temporarily thwarting plans by Donald Trump's Justice Department to imminently resume capital punishment. (Photo by PAUL BUCK / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)Beeld AFP

Een kleine groep van twintig landen is volgens Amnesty verantwoordelijk voor alle executies in de wereld. De vijf landen die de meeste doodstraffen uitvoerden, waren China, Iran (minstens 251), Saoedi-Arabië (184), Irak (minstens 100) en Egypte (minstens 32). Voor China heeft Amnesty geen specifiek cijfer. Het aantal terechtstellingen en doodstraffen is staatsgeheim, maar er wordt aangenomen dat het er jaarlijks duizenden zijn.

Saoedi-Arabië, Irak, Zuid-Soedan en Jemen executeerden vorig jaar aanzienlijk meer mensen dan in 2018.  In Saoedi-Arabië werd de doodstraf 184 keer (6 vrouwen en 178 mannen) voltrokken, tegen 149 een jaar eerder. Iets meer dan de helft waren buitenlanders. De meeste terechtstellingen hadden te maken met drugsmisdrijven en moord. Volgens de mensenrechtenorganisatie wordt de doodstraf ook steeds vaker als een politiek wapen gebruikt tegen dissidenten van de sjiitische minderheid. Zo had in april vorig jaar een massa-executie plaats van 37 mensen.

Verdubbeling in Irak

In Irak verdubbelde het aantal uitgevoerde doodstraffen bijna van minstens 52 in 2018 naar minstens 100 in 2019. Die toename is grotendeels toe te schrijven aan het gebruik van de doodstraf tegen personen die beschuldigd werden van lidmaatschap van Islamitische Staat. In Zuid-Sudan executeerden de autoriteiten minstens 11 mensen in 2019, het hoogste aantal sinds het land in 2011 onafhankelijk werd.

Eind 2019 hadden 106 landen de doodstraf afgeschaft voor alle misdaden en 142 landen - wereldwijd meer dan twee derde - hebben de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft. In Afghanistan vonden vorig jaar voor het eerst sinds 2010 geen executies plaats. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden