Amnestiewet toetsen door Constitutioneel Hof - dat alleen nog niet bestaat

Suriname heeft vooralsnog geen Constitutioneel Hof. Zo'n Hof is bedoeld om nieuwe en oude wetten te toetsen aan de grondwet. Zoals bijvoorbeeld de omstreden amnestiewet, waarvan een wijziging gebruikt wordt om het proces van de Decembermoorden tegen president Bouterse op te schorten.

Beeld anp

Vandaag kreeg dat proces een nieuwe wending. Het Openbaar Ministerie had de krijgsraad, die het proces tegen de president leidt, gevraagd het voor onbepaalde tijd op te schorten. De verdediging van Boutserse weigerde daarin mee te gaan, en eiste dat de krijgsraad het OM niet ontvankelijk verklaarde. Als de rechters dit verzoek toewijzen, betekent dat het einde van het strafproces tegen Bouterse over de Decembermoorden.

Maar de verdediging had nog een troef in handen. Het OM had namelijk betoogd dat het proces na een opschorting 'voor onbepaalde tijd', hervat kon worden na een toetsing van de amnestiewet. Bouterses advocaten wierpen tegen dat de krijgsraad niet bevoegd is om wetten te toetsen. Dat moet gebeuren door een Constitutioneel Hof.

Verkiezingen
Eén probleem: Suriname heeft helemaal geen Constitutioneel Hof. President Bouterse maakte er tijdens zijn verkiezingscampagne in 2010 wel een onderwerp van, maar gedurende de afgelopen twee jaar is maar bitter weinig actie ondernomen tot het vormen van een dergelijk hof.

En zo is de zet van de verdediging even simpel als briljant. Bouterse kan bijna niet meer verliezen. Als het OM niet ontvankelijk verklaard wordt, wordt het proces stopgezet. En als het OM de wet gaat toetsen bij een nog te vormen Constitutioneel Hof, wordt alles op de (hele) lange baan geschoven. Want juist de regering en president zijn de lichamen binnen Suriname die de vorming van een dergelijk hof kunnen realiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden