Commentaar

'Amina uit Aalden moet blijven'

Het verzet in Aalden tegen de uitzetting van een gezin is begrijpelijk. Dit soort toestanden moet worden voorkomen.

Minister Gert Leers. Beeld gpd

Alweer komt een complete dorpsgemeenschap in het geweer tegen de dreigende uitzetting van een gezin. Onder aanvoering van burgemeester Bouwmeester verzet heel Aalden zich tegen het gedwongen vertrek van de volledig ingeburgerde Tadjieks-Afghaanse Dawud (11), Amina (9) en hun ouders. De noodkreet uit Aalden zet het Nederlandse asielprobleem opnieuw in een schel licht. Het is de hoogste tijd om eens wat knopen door te hakken.

Eén: natuurlijk moeten de Qadiri's niet terug naar Afghanistan. Of naar Tadjikistan. Dat is al meteen een probleem: moeder komt uit een ander land dan vader en ze kunnen niet naar hetzelfde land terug. Het gezin dreigt verscheurd te worden. De kinderen kennen bovendien geen ander land dan Nederland, ze hebben hier hun weg gevonden. Hun toekomst in Afghanistan is zeer ongewis. Uitzetten is hardvochtig.

Twee: Nederland zou zich dit soort pijnlijke toestanden echt eens moeten besparen. Opeenvolgende ministers slagen er al jaren onvoldoende in uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk te laten vertrekken. Als dan na jaren van stroperige procedures alsnog tot uitzetting wordt overgegaan, is het leed niet meer te overzien. Minister Leers zit daarom op de goede weg met zijn recente plannen om het terugkeerbeleid te verscherpen en te versnellen. Illegaliteit wordt strafbaar, en wie niet binnen 28 dagen na afwijzing weg is, riskeert fikse boetes. Beter meteen dan na jarenlange onzekerheid.

Drie: Met zijn strengheid doet Leers nog niets voor de mensen die hier al jaren zijn. Een groot gebaar is gepast: een automatische verblijfsvergunning voor alle kinderen en gezinsleden die hier al meer dan acht jaar verblijven en dus geworteld zijn. Het PvdA-Kamerlid Spekman werkt aan een iniatiefwet om dat te regelen. Dat plan verdient alle steun, in de eerste plaats van Leers. Het is voor hem dé kans zijn belofte waar te maken dat hij behalve streng ook rechtvaardig zal zijn.

Raoul du Pré

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden