Amicon mag apothekers wil niet opleggen van rechter

De rechter in Arnhem heeft de zorgverzekeraar Amicon gisteren verboden om apothekers te verplichten uitsluitend de voorkeursmedicijnen af te leveren die Amicon heeft aangewezen....

Van onze verslaggeefster

Alleen de apotheker heeft het recht te beslissen welk middel hij verstrekt, als op het recept uitsluitend de stofnaam is vermeld en er meerdere alternatieven zijn met dezelfde werking, oordeelde het Hof in een rechtszaak die was aangespannen door drie Twentse apothekers. Amicon wil alleen het goedkoopste middel vergoeden.

De rechter vindt wel dat de zaak anders zou liggen als verzekeraars de wettelijke mogelijkheid hadden om voorkeursmedicijnen aan te wijzen.

Directeur Roger van Boxtel van Menzis (het concern waartoe Amicon behoort) is blij met de uitspraak, ook al heeft hij de rechtszaak verloren. Menzis wil niets liever dan dat de betreffende wet er zo snel mogelijk komt.

Geové, de andere Menzis-verzekeraar, kreeg begin dit jaar wél toestemming van de rechter voor een voorkeursbeleid inzake medicijnen. Ook het ziekenfonds De Friesland, gedaagd door Friese apothekers, mocht dat doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden