Update

Amersfoortse serie-aanrander (14) krijgt huisarrest

De 14-jarige jongen uit Amersfoort die wordt verdacht van negen aanrandingen en een poging tot verkrachting, krijgt huisarrest in plaats van dat hij in de cel moet blijven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag beslist. Maandag mag de jongen naar huis. Het huisarrest duurt tot er een intensief begeleidingsplan voor hem is opgesteld.

De Rustenburgerweg waar de verdachte ook toesloeg. Beeld Google Streetview
De Rustenburgerweg waar de verdachte ook toesloeg.Beeld Google Streetview

Ook moet de jongen meewerken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Mocht de reclassering op basis van dat onderzoek behandeling nodig vinden, dan moet hij ook daaraan meewerken.

De verdachte werd zondag 17 juni opgepakt nadat een 29-jarige vrouw had gemeld dat ze was betast op de Rustenburgerweg in Amersfoort. De politie verspreidde direct het signalement van de dader en zette een politiehelikopter in. Tien minuten later werd de 14-jarige jongen op het Onderduikerspad aangehouden. De betastingen gebeurden tussen 20 mei en 1 juni in Amersfoort.

'Cel zeer schadelijk'
De rechtbank besloot de jongen niet langer in de cel te laten, omdat dat volgens een psychiater zeer schadelijk voor hem is. Hij is bang en zijn groepsgenoten, die weten waarvan hij wordt verdacht, belagen hem, schrijft de rechtbank. Volgens de psychiater is het nodig dat de jongen psychiatrisch wordt onderzocht, maar dat dat beter vanuit zijn thuissituatie kan gebeuren.

Officieel is zijn voorarrest vandaag niet opgeheven, maar met een maand verlengd. Na die maand bekijkt de raadkamer van de rechtbank opnieuw wat er met de hechtenis van de jongen moet gebeuren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden