Amersfoortse politiek

Het artikel 'Hoezo kleinzielig politiek geneuzel' van zaterdag 4 oktober legt feilloos de weeffout van de dualisering van de lokale politiek bloot....

Amersfoort David Mol en fractievoorzitter GroenLinks Amersfoort

De raad moet de hoofdlijnen van het beleid opstellen en die als opdracht aan het college van B en W geven. De gemeenteraad is dus geen aanspreekpunt meer voor de uitvoering van het beleid. Al te gauw vergeten raadsleden dit om op details politiek te scoren.

'Gerief de burger en win extra zetels' lijkt het credo. De huidige raad is gevoelig voor emotie en burgers spelen daar graag op in. De burger lijkt spekkoper, maar trekt aan het kortste eind. Te veel emotie leidt namelijk tot het verdwijnen van het grote geheel en de samenhang tussen beleidsterreinen.

Burgers moeten in een eerder stadium betrokken worden bij de plannenmakerij. Dat kan via zogenoemde 'wijkspiegels', waarbij de bevolking wordt ondervraagd over hun wensen. Deze emoties zijn in het beleid te verwerken en dit voorkomt incidentenpolitiek.

Dat er veel inwoners emotioneel op gemeentelijke plannen reageren, toont aan dat er iets mis is met de voorbereiding van beleid. Zowel bij de raad als bij het college. Hier ligt de werkelijk uitdaging voor bestuurlijke vernieuwing. Niet bij de scoringsdrang van raadsleden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden