Amersfoort kan ook ruig eten

Recensent Mac van Dinther strijkt neer in Amersfoort bij het net geopende stoere restaurant Hoog Vuur.

Beeld Els Zweerink

Hoog Vuur, dan denk ik aan leegstaande fabrieken waarin stoere mannen met ruige baarden hout hakken en vuur stoken. Ja! Hoe raad je het? Het is een trend onder restaurants. En hoe gaat zoiets? Ergens in New York, Londen of Kopenhagen gooit iemand een steen in de vijver. De rimpelingen daarvan rollen over de wereld tot ze alle uithoeken hebben bereikt. Zo is de trend van ruig industrieel eten nu ook in Amersfoort aangekomen.

Is daar iets mis mee dan? Integendeel: we hebben de afgelopen jaren schitterende staaltjes industrieel culinair ondernemerschap gezien. Amersfoort doet daar niet voor onder. We zitten aan de Eemhaven, in de oude fabriek van Prodent, die is omgedoopt tot De Nieuwe Stad: een 'innovatieve microstad' in stadsplannerstaal, van advocaten, ontwerpers, uitgevers en andere creatievelingen die hun intrek hebben genomen in de fabrieksgebouwen uit de jaren dertig: bakstenen muren, metalen deuren, vierkante raampjes. Hoog Vuur ligt pal onder de oude fabrieksschoorsteen.

Hoe toepasselijk. Laat me nog eens raden: betonnen vloer, stalen balken, bakstenen muren, houten tafels.
Daar heb je de essentie van het interieur inderdaad goed mee samengevat. Maar de blikvangers van Hoog Vuur zijn drie gitzwarte metalen monsters die tegen de achtermuur staan. Het zijn houtovens van de Nederlandse fabrikant Weltevree die kachels en haarden maakt onder het motto: Home is where the stove is.

In Hoog Vuur wordt gekookt op houtkracht, zegt een man die theewater opstookt in een aan de oude schoorsteen gemonteerde samowar. 'Lekker fikkie stoken.' Hij draagt een baard en heeft een doek om zijn hoofd geknoopt als een woestijnprins. Maar hij is aardig en attent, net als de rest van het personeel trouwens.

Dat is alvast plezierig. Hoe is het eten? De term Hoog Vuur is een beetje verneukeratief omdat er niet echt wordt gekookt op open vuur. Wat hier in essentie gebeurt is dat eten wordt bereid in ovens die op hout worden gestookt. De makreel die we als voorgerecht hebben, heeft er maar heel kort in gelegen; hij is nog goeddeels rauw. Goede verse makreel, zoals deze, kan het gelukkig hebben. Maar een minuutje langer had best gemogen. Over wat er bij ligt, zijn we opgetogen: knapperige komkommerrolletjes, ingelegde rode biet, zachte lapjes inktvis, verse slahartjes. Alleen het brood snappen we niet: slap afbakspul.

Gek, als je zulke mooie ovens hebt. Hoe zijn de hoofdgerechten? Ze worden geserveerd in porseleinen schaaltjes die loeiheet uit de oven komen en daarom gevat zijn in een houten plank. Het zijn een soort magnetronmaaltijden uit de houtoven. Maar dan wel goede. De visschotel bestaat uit stukken zalm, rode mul en groenten (komkommer, courgette, sperzieboon) in een okerkleurige saus met de diepe smaak van strandkrabbetjes en (veel) witte peper. De diamanthaas (biefstuk uit de schouder) ligt in een plas goede vleessaus met een ietwat flets stukje buikspek.

En dan misschien een mooie tarte tatin uit de houtoven toe? Helaas niet. Een gepocheerde perzik zonder smaak en tiramisu die aardig is, maar ook niet echt tot de verbeelding spreekt.

Een gemiste kans. Daar moet aan gewerkt worden; Hoog Vuur is nog niet zo lang open. Maar verder: leuke tent, prima eten, aardige mensen, niet te duur. Overigens hebben ze in Parijs en Londen allang weer een nieuwe steen in de vijver gegooid: knusse bistrootjes, dat wordt het helemaal.

De cijfers

Kosten: 3 gangen € 35,50 (p.p.)

Punten

Eten 7+
Bediening 7,5
Entourage 7,5
Prijs-kwaliteit 8

Het menu

Makreel met inktvis en teriyakisaus
Zalmschotel met rode mul
Diamanthaas met buikspek
Gepocheerde perzik met hangop en vanille-ijs
Tiramisu met hazelnootijs

Hoog Vuur
Kleine Koppel 70
3812 PH Amersfoort

Tel 033 - 2307000
www.hoogvuur.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.