Amerikanen vinden sporen van Iraaks zenuwgas VX

Wapeninspecteurs van de VN hebben in Irak sporen van het dodelijke zenuwgas VX aangetroffen op raketten. De leider van de VN-missie in Irak, Richard Butler, zal vandaag waarschijnlijk overleg voeren over de kwestie met de Veiligheidraad....

AP, Reuters

NEW YORK

Irak, dat altijd heeft ontkend VX te kunnen maken, bestreed gisteren de uitkomst van de Amerikaanse laboratoria die de sporen van het gas ontdekten en eiste een nieuw onderzoek door derden.

De vondst sterkt de Verenigde Staten in hun verzet tegen het opheffen van de sancties tegen Irak. De Amerikaanse president, Bill Clinton, zei gisteren: 'Als dit bericht waar is, toont het aan dat ons vasthouden aan de inspecties gedurende al deze jaren juist was.'

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Bill Richardson, zei gisteren dat de vondst gevolgen moet hebben voor Iraks pogingen om verlost te worden van de economische sancties. Als de beschuldiging juist is, zei Richardson, 'toont dit dat ze zaken verborgen houden, dat ze hebben gelogen en het wekt twijfel of ze hun ontwapening serieus nemen.'

De Veiligheidsraad wil pas sancties opheffen als Irak het inspectieteam van Butler, Unscom, heeft overtuigd dat alle wapens van massavernietiging zijn ontmanteld. De sancties werden in 1990 opgelegd nadat het Iraakse leger Koeweit had bezet, het begin van de Golfoorlog.

De Amerikaanse krant The Washington Post onthulde het geheime rapport gisteren. In een laboratorium van het Amerikaanse leger in Maryland werden stukjes van Iraakse raketten, die in maart door inspecteurs bij de stad Taji in beslag waren genomen, getest. Er zouden 'belangrijke hoeveelheden' componenten van VX zijn aangetroffen. VX is een kleur- en reukloze vloeistof, dat een gas wordt zodra het in aanraking komt met zuurstof. Enkele druppels hebben binnen een paar minuten tijd een dodelijk effect.

Diplomatieke bronnen bevestigden het krantenartikel en zeiden dat Butler Irak eerder deze maand met de uitkomst had geconfronteerd. Het regime van Saddam Hussein zou de uitkomst van het onderzoek ook toen hebben verworpen. De resultaten zouden in het Amerikaanse laboratorium zijn vervalst.

Donderdag vergadert de Veiligheidsraad over een Amerikaans verzoek om de sancties tegen Irak te verlengen. Daar zal de vondst van de sporen van het zenuwgas ter tafel komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden