Amerikanen verkennen mogelijkheden van militair ingrijpen Syrië

De Amerikaanse regering verkent de mogelijkheden van militair ingrijpen als reactie op de gifgasaanval dinsdag in Syrië, die tientallen burgers het leven kostte. Washington houdt de regering van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval en lijkt tot de conclusie te zijn gekomen dat Assad moet opstappen.

Rob Vreeken
Trump in overleg met zijn Minister van Defensie James Mattis Beeld reuters
Trump in overleg met zijn Minister van Defensie James MattisBeeld reuters

Minister van Defensie James Mattis zal de militaire opties waarschijnlijk vrijdag bespreken met president Donald Trump in diens buitenverblijf in Mar-a-Lago in Florida. Hij heeft volgens bronnen in de regering al uitvoerig overlegd met de nationale veiligheidsadviseur, Herbert McMaster.

CNN meldde donderdag dat Trump tegen Congresleden heeft gezegd militaire actie te overwegen in Syrië als vergelding voor de inzet van chemische wapens. Hij is er nog niet uit en zal pas een besluit nemen na het oordeel van Mattis te hebben gehoord. Trump noemde de luchtaanval met vermoedelijk het zenuwgas sarin een 'gruweldaad' en een 'schande voor de mensheid'.

Het overwegen van de militaire optie toont aan dat het Syrië-beleid van de regering-Trump sedert dinsdag drastisch is gewijzigd, na een eerdere koerswijziging vorige week. Het Witte Huis liet toen weten dat het aftreden van president Assad niet langer doelstelling van Amerikaans beleid is. De gifgasaanval heeft alles veranderd. Sindsdien klonk in Washington een koor van aanzwellende kritiek op het Syrische regime.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei donderdag dat de toekomst van Assad 'onzeker' is. Gezien de ernst van de misdrijven lijkt het erop dat hij 'geen enkele rol' meer heeft in het landsbestuur van Syrië.

Ook president Trump suggereerde iets dergelijks, hoewel minder expliciet. Tegen verslaggevers aan boord van Air Force One antwoordde hij, op de vraag of Assad moet opstappen: 'Hij zit er, en ik neem aan dat hij het voor het zeggen heeft, dus er moet iets gebeuren.'

Dat 'iets' kan dus kennelijk ook bestaan uit militair ingrijpen in Syrië, een mogelijkheid die de VS zes jaar lang niet hebben aangedurfd. Volgens bronnen in Washington behoort het inzetten van kruisraketten tot de aanvalsopties die vandaag door Trump en minister Mattis worden besproken. In dat geval hoeven Amerikaanse piloten zich niet in het Syrische luchtruim te wagen.

Ook zouden toestellen van de Syrische luchtmacht kunnen worden belet op te stijgen. De VS hebben in de Middellandse Zee, Turkije en het Golfgebied een ruime hoeveelheid militair materieel beschikbaar.

Als de Amerikanen besluiten tot militair ingrijpen, zullen ze daarvoor niet wachten op toestemming van de Verenigde Naties. Woensdag zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley dat, als de VN in gebreke blijven, staten gedwongen kunnen worden dan maar eenzijdig in actie te komen.

Meer over de gifgasaanval in Syrië

De vermoedelijke gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun ontlokt hevige reacties. Wat maakt chemische wapens zoveel afschuwelijker en immoreler dan kogels, bommen en andere explosieven? Lees hier het stuk uit 2013, toen de roep om ingrijpen aanzwol nadat in Syrië gifgas was ingezet.

Het giftige zenuwgas sarin is waarschijnlijk gebruikt bij de dodelijke aanval dinsdag in de Syrische stad Khan Sheikhoun. Dat stelt de Turkse regering na onderzoek op lichamen van slachtoffers.

Zijn het de rebellen, of is Assad verantwoordelijk voor de vermoedelijke gifgasaanval in het Syrische Khan Sheikhoun? In het door oorlog verscheurde land is de zoektocht naar de waarheid bijna onmogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden