Amerikanen staken strijd in Najaf

Het Amerikaanse leger heeft donderdag zijn 'offensieve operaties' in de Iraakse stad Najaf opgeschort. Dat was het gevolg van een akkoord tussen Iraakse leiders en de radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr...

AP

Amerikaanse en andere westerse soldaten blijven wel patrouilles uitvoeren in Najaf, om de veiligheid in de shi'itische heilige stad te waarborgen zolang de Iraakse politie nog niet is teruggekeerd.

De Iraakse leiders zijn met Al-Sadr overeengekomen dat hij zich terugtrekt uit Najaf en de nabijgelegen stad Kufa als de Amerikanen zich ook terugtrekken en zij het arrestatiebevel tegen Al-Sadr opschorten. Vooralsnog hoeft Al-Sadr zijn militie niet te ontbinden en hoeft hij zich ook niet aan te geven, zoals de Amerikanen aanvankelijk eisten.

Zodra de strijders van Al-Sadr en de Amerikanen zich uit Najaf en Kufa hebben teruggetrokken komen er onderhandelingen over de toekomstige rol van Al-Sadrs militie en de vraag of Al-Sadr vervolgd wordt voor moord. Al-Sadr begon zijn opstand tegen de Amerikaanse bezettingsmacht toen die een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde vanwege de moord op de gematigde geestelijke Abdul Majid al-Khoei, in april 2003.

Een akkoord zou het Amerikaanse leger goed uitkomen. De Amerikanen hopen de al twee maanden durende shi'itische opstand in het zuiden van Irak te onderdrukken voor ze de macht overdragen aan de Irakezen, over ruim een maand.

Woensdag pakten Amerikaanse militairen een belangrijke medewerker van Al-Sadr op. Ook uit eigen, shi'itische hoek neemt de druk op Al-Sadr om zijn militie terug te trekken uit de steden Najaf, Kufa en Karbala toe. Andere shi'itische leiders nemen het Al-Sadr kwalijk dat bij de gevechten die diens militie voert met het Amerikaanse leger shi'itische heiligdommen beschadigd raken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden