Amerikanen staan vlakbij Bagdad

Amerikaanse troepen zijn door de Iraakse verdedigingslinies rond Bagdad gebroken en staan vlak buiten de Iraakse hoofdstad. Volgens het Pentagon zijn twee van de drie elitedivisies van de Republikeinse Garde ten zuiden van Bagdad 'feitelijk uitgeschakeld'....

Eenheden van de Derde Infanteriedivisie braken door de linies van de Medina-divisie bij Karbala, terwijl Amerikaanse mariniers vanuit zuidoostelijke richting naar de hoofdstad optrokken. Gesteund door gevechtshelikopters namen de mariniers een strategische brug over de Tigris in bij de stad Al Kut. Bij hun opmars schakelden zij de Bagdad-divisie, die de beschikking had over ongeveer 450 tanks en pantserwagens, praktisch geheel uit.

De infanterie-eenheden ontmoetten bij Karbala minder verzet dan zij hadden verwacht van de Medina-divisie, aangevuld met eenheden van de Nebukadnezar-divisie uit Tikrit. Maar de Iraakse troepen bleken ernstig verzwakt door de hevige Amerikaanse luchtaanvallen van de laatste dagen. Tal van uitgeputte Iraakse soldaten gaven zich over.

Een deel van de Amerikaanse eenheden omsingelde Karbala, terwijl de rest van de troepen verder trok op weg naar de Iraakse hoofdstad. Tegelijkertijd namen commando's een dam in bij een stuwmeer ten westen van Bagdad. De geallieerden waren bang dat de Iraakse autoriteiten de stuwdam zouden opblazen om de vallei bij Karbala onder water te zetten en zo de opmars van de Amerikaanse troepen te bemoeilijken.

Tijdens hun opmars trokken de Amerikaanse troepen over de denkbeeldige 'rode lijn', die het Iraakse regime volgens de geallieerden rond Bagdad heeft getrokken. Dat zou het moment zijn dat de Iraakse troepen volgens de geallieerden mogelijk het bevel zouden krijgen om chemische of biologische wapens in te zetten.

Pentagonwoordvoerder generaal Stanley McChrystal zei dat de kans dat Irak dergelijke wapens zal gebruiken toeneemt, 'nu wij de kern van het regime bedreigen'. Hij waarschuwde dat de VS dat als een 'oorlogsmisdaad' zouden beschouwen.

De Iraakse minister van Informatie, Mohammed Saif al-Sahaf, noemde de berichten over de opmars 'leugens'. 'Wat zij zeggen over een doorbraak is volstrekt een illusie', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden