‘Amerikanen staan inval nooit toe’

Noord-Irak hangt een invasie boven het hoofd, maar in Arbil gaat het leven gewoon door...

Van onze verslaggever Ferry Biedermann

De dreiging van Turks militair ingrijpen in Noord-Irak lijkt ver weg in Arbil, de regeringshoofdstad van het Koerdische autonome gebied. De winkels liggen vol, en de bevolking gaat gewoon zijn gang. Ondanks het samentrekken van de Turkse troepen aan de grens en de dreigende taal uit Ankara geloven de mensen niet dat de Turken grootscheeps tot de aanval zullen overgaan.

‘De Amerikanen zullen het nooit toestaan. Zij hebben hun leger hier en dat zal ons beschermen,’ zegt Mohammed Omar, een 30-jarige Koerd die uit Bagdad naar Arbil is gevlucht. Hij gelooft evenmin dat de Koerdische regionale regering, die bestaat uit de KDP van de regionale president Massoud Barzani en de PUK van de Iraakse president Jalal Talabani, ooit actie zal ondernemen tegen de PKK, de Turks-Koerdische militanten die met hun aanslagen de crisis hebben veroorzaakt. ‘De PKK is niet het probleem, het zijn de Turken.’

De Iraakse regering heeft gisteren wel gezegd stappen te zullen nemen tegen de PKK, de beweging die internationaal als een terroristische groepering wordt beschouwd. Premier Nouri al-Maliki van Irak heeft opdracht gegeven de kantoren van de PKK in Koerdistan en de rest van Irak te sluiten, de bewegingsvrijheid van de beweging te beperken en de geldstroom af te snijden.

Voor Turkije is dat echter niet genoeg. ‘Kantoren sluiten is puur symbolisch,’ zei een woordvoerder in Washington.

Behalve Turkije hebben ook de Verenigde Staten de leiding in het autonome Koerdische gebied verweten niet genoeg te hebben gedaan tegen de PKK. De beweging houdt zich schuil in bases in Noord-Irak, langs de grens met Turkije.

De Amerikanen zijn bondgenoten van zowel Turkije als de Koerden. Koerdistan is het enige gebied dat relatief stabiel is gebleven na de door de VS geleide invasie van Irak in 2003.

Woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat de regering-Bush ‘niet tevreden is’ met het gebrek aan actie tegen de PKK.

Maar in Arbil wordt de verantwoordelijkheid voor de crisis in de schoenen van de Turken geschoven. ‘De Turken willen ons destabiliseren. Het is een waarschuwing, zodat wij geen aanspraak durven te maken op Kirkuk,’ zegt zakenman Shwan Ahmed.

De Koerden claimen de olierijke stad Kirkuk in Noord-Irak, wat inderdaad een ander twistpunt is in de relatie met Turkije.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden