Amerikanen schieten massaal te hulp

Onder leiding van president Barack Obama is in de VS een nationale hulpoperatie voor Haïti op gang gekomen.

De Republikein George W. Bush (president van 2001-2009) en de Democraat Bill Clinton (1993-2001) beheren sinds het weekeinde een speciaal ‘Haïti-fonds’ om giften in te zamelen en te verdelen: www.clintonbushhaitifund.org. Het idee is dat de voormalige machthebbers een breed spectrum van burgers zullen aanspreken, en hun internationale netwerken in het bedrijfsleven en de filantropische wereld kunnen aanboren.

Kracht van het medeleven

Obama sprak zaterdag van ‘een van de omvangrijkste hulpverleningsoperaties in de geschiedenis’. Hij prees ‘de kracht en het medeleven van het Amerikaanse volk’ en refereerde aan de tsunami in Azië (2004), toen Amerikanen ruim een miljard dollar schonken (700 miljoen euro), aangespoord door Bill Clinton en George H.W. Bush, president van 1989 tot 1993.

Bush junior keerde voor het eerst sinds de machtsovername in januari terug in de Washingtonse schijnwerpers. ‘Crises kunnen het beste in mensen naar boven brengen’, schreven hij en Clinton zondag in The New York Times.

100 miljoen noodhulp

De regering-Obama richtte zich meteen na de aardbeving op Haïti, het land waar de regering-Clinton zich in 1994 beijverde voor het herstel van de democratie. Obama beloofde donderdag 100 miljoen dollar aan noodhulp; even veel als de Wereldbank.

De president verscheen met zijn nationale veiligheidsteam voor de televisiecamera’s en deed de Haïtianen een belofte: ‘Jullie zullen niet worden vergeten.’ Vrijdag kondigde hij aan dat illegale Haïtianen in de VS anderhalf jaar lang geen deportatie hoeven te vrezen, en gedurende die tijd mogen werken.

Achtertuin

Het Caribische gebied geldt al decennia als ‘de achtertuin’ van de VS. Opeenvolgende regeringen hebben zich politiek en militair bemoeid met diverse landen in de regio. De VS huisvesten miljoenen immigranten uit Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Cuba, Jamaica en andere eilandstaten.

De president schreef bovendien het omslagartikel van het tijdschrift Newsweek, getiteld ‘Waarom Haïti ertoe doet’. ‘Op deze momenten, wanneer we worden geconfronteerd met onze eigen kwetsbaarheid, ontdekken we opnieuw onze gedeelde menselijkheid’, schrijft hij. En first lady Michelle Obama treedt op in televisiepotjes van het Rode Kruis. Miljoenen dollars stroomden de afgelopen dagen al binnen.

Minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken bezocht zaterdag Haïti. Zij sprak met president René Préval, die zich dankbaar toonde voor de steun. De Amerikanen ‘zijn hier vandaag, morgen en de komende tijd’, zei minister Clinton. ‘Ik geloof dat Haïti sterker en beter terug kan komen in de toekomst.’

Duizenden militairen

Eind deze week zullen er ruim tienduizend Amerikaanse militairen in Haïti gelegerd zijn. De afgelopen dagen namen de Amerikanen in overleg met de Haïtiaanse regering het toezicht op het vliegveld en de haven van Port-au-Prince over.

De band tussen de twee landen – er wonen zeker een miljoen Haïtianen in de VS – werd ook geïllustreerd in de wereld van sport en entertainment. De profliga’s van het basketbal, honkbal en American football hebben elk een miljoen dollar geschonken.

Wyclef Jean

De Haïtiaans-New Yorkse popmuzikant Wyclef Jean was een van de eersten die na de ramp van dinsdag noodkreten slaakten in de media. Hij zal vrijdag samen met de Hollywoodster George Clooney en CNN-presentator Anderson Cooper een ‘telethon’ voor Haïti presenteren. Elf grote televisieomroepen zullen dit programma tegelijkertijd uitzenden.

De gewezen politieke vijanden Bush en Clinton – al enige tijd goede vrienden – toonden zich dankbaar voor ‘de kans om te helpen’ en prezen Obama voor zijn snelle reactie op de ramp. Clinton, die sinds 2009 dient als een speciale VN-afgevaardigde voor Haïti, zei te hopen dat politiek en ideologie buiten de hulpverlening zullen blijven.

Oud-presidenten Clinton en Bush bij Fox News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden