Amerikanen putten hoop uit snelle opmars

Amerikaanse troepen hebben de afgelopen dagen flinke terreinwinst geboekt. Het flexibele 'Rumsfeld-recept', afgelopen weekend nog verguisd, is plots weer in zwang....

Inderdaad hebben de Amerikaanse troepen de afgelopen dagen opnieuw flinke terreinwinst geboekt. Binnen anderhalve dag braken zij door de Iraakse verdedigingslinies ten zuiden van Bagdad heen en rukten zij op tot aan de poorten van de hoofdstad. Maar niemand weet nog hoe zwaar de 'laatste meters' zullen uitvallen.

De Amerikanen putten uiteraard hoop uit de snelle opmars naar Bagdad, temeer daar het offensief juist leek vast te lopen en minister van Defensie Donald Rumsfeld de kritiek kreeg dat hij te weinig troepen op de been had gebracht voor de militaire operatie.

De snelle ineenstorting van de Iraakse verdedigingslinies is voor het Pentagon het bewijs dat het Rumsfeld-recept - een combinatie van verwoestende luchtaanvallen en snel oprukkende grondtroepen - wel degelijk werkt. De geallieerden hebben zeker twee van de zes Iraakse elitedivisies uitgeschakeld en volgens het Pentagon zijn ook de resterende divisies van de Republikeinse Garde flink verzwakt door de luchtaanvallen.

De Amerikaanse troepen besloten de eindfase van hun opmars eerder in te zetten, nadat de inlichtingendiensten informatie hadden opgevangen dat troepen van de Republikeinse Garde het bevel hadden gekregen zich terug te trekken naar de hoofdstad.

Het lijkt erop dat een deel van de troepen zich inderdaad heeft teruggetrokken in Bagdad, maar het is onduidelijk of het een ordelijke terugtrekking was of eerder een massale desertie. Onduidelijk is ook waarom de Iraakse troepen geen chemische wapens hebben ingezet om de geallieerde opmars te stuiten, zoals het Pentagon had gevreesd. Is dat een aanwijzing dat ze geen chemische wapens hebben, of durven de Iraakse bevelhebbers die niet in te zetten uit vrees de steun van de wereldopinie te verspelen? Of staat het ergste de geallieerden nog te wachten?

Het lijkt nu wel vast te staan dat Saddam Hussein de controle over de gebieden buiten Bagdad goeddeels heeft verloren, maar het probleem voor de geallieerden blijft dat zij, ondanks hun opmars, de machtsstructuur van het regime in Bagdad voorlopig niet hebben kunnen breken.

Daardoor durft de overwegend shi'itische bevolking in het zuiden van het land niet openlijk te breken met het regime, uit vrees dat Saddam Hussein toch ook deze oorlog zal weten te overleven. De afgelopen dagen lijkt de stemming echter iets om te slaan. In de shi'itische bedevaartsplaats Najaf werden de Amerikaanse troepen enthousiast verwelkomd door de bevolking.

De geallieerden staan nu voor de keuze het bolwerk van het regime aan te vallen, met het gevaar dat zij verwikkeld zullen raken in riskante huis-tot-huis gevechten in Bagdad of te proberen alsnog Basra in handen te krijgen. De val van de op een na grootste stad in het land zou een psychologische klap voor het Iraakse regime betekenen.

Uiteraard hopen de VS dat de ontwikkelingen in het zuiden de shi'itische inwoners van Bagdad, die bijna de helft van de bevolking vormen, zullen aanmoedigen de geallieerden te steunen in de slag om het bolwerk van Saddam Hussein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden