Amerikanen privatiseren militaire missie in Georgië

Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat zijn militaire aanwezigheid in Georgië privatiseren. Een groep gepensioneerde officieren zal het noodlijdende leger gaan uitrusten en trainen....

Vorige maande willigde minister Donald Rumsfeld van Defensie tijdens een bezoek aan het land een Georgisch verzoek om steun in. Een team van twintig tot dertig particuliere defensie-experts zijn al in Tbilisi. Hun werkgever, het beveiligingsbedrijf Cubic uit Washington, heeft een driejarig contract van 15 miljoen dollar afgesloten met het Pentagon om het Georgische ministerie van Defensie te ondersteunen.

Een hoge westerse diplomaat: 'Een van de doelen is ervoor te zorgen dat legereenheden in staat zullen zijn een bepaald doel in te nemen en vast te houden. De adviseurs werken samen met militaire attachés van de Amerikaanse ambassade en met het Centraal Militair Commando in Stuttgart.'

In de zomer van 2002 arriveerden zestig Amerikaanse adviseurs in Georgië om de strijdkrachten daar te helpen tegen de terroristen in de Pankisivallei bij de Tsjetsjeense grens die banden zouden hebben met het terreurnetwerk Al Qa'ida van Osama bin Laden. De missie - waar Rusland grote moeite mee had - zou dit jaar worden beëindigd.

Rechtbank: Mullah

Krekar moet vrij

ANP

OSLO

Drie dagen nadat Mullah Krekar opnieuw was gearresteerd, heeft een Noorse rechtbank maandag de vrijlating van de geestelijk leider van de extremistische islamitische beweging Ansar al-islam gelast. Justitie had gevraagd de van terrorisme verdachte man zeker vier weken vast te houden.

Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Kreker blijft hangende dat beroep gewoon vastzitten. De Noorse politie arresteerde Krekar in zijn appartement in Oslo. Krekar zou zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het treffen van voorbereidingen voor zelfmoordaanslagen in Irak, maar de rechtbank acht de verdenkingen van justitie onvoldoende bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.