'Amerikanen moeten niet wanhopen na kleine tegenslag'

Washington Post

De Amerikanen moeten niet gaan wanhopen na een beetje tegenslag op het slagveld, vindt de Washington Post. Het is heel goed mogelijk, aldus de krant dat, zoals president Bush zei, 'het conflict langer gaat duren en moeilijker is dan sommigen zullen hebben voorspeld'. 'Meer Amerikaanse slachtoffers zijn welhaast zeker, net als meer 'bijkomende schade', tragische fouten en verrassingen zoals die de afgelopen dagen werden uitgezonden.' Maar de kosten zijn het waard als het regime wordt vernietigd, evenals de dreiging die ervan uitgaat, aldus de krant. De wereld heeft twaalf jaar gewacht op de vrijwillige ontwapening van Saddam Hussein, vervolgt de krant, en het nieuws van de afgelopen vijf dagen moet in dat licht worden bezien. De Amerikanen moeten meer geduld hebben, is de wijze raad.

 • Washington Post: Day five

  El Pais

  El Pais is tegen de openstelling van het Spaanse luchtruim voor Amerikaanse B-52 bommenwerpers op weg naar Irak. De krant laakt de besluiten van premier Aznar inzake 'Irak'. Niet alleen steunt hij een illegale oorlog, ook stelt hij de Spaanse bevolking bloot aan gevaar door de B-52's te laten overvliegen, aldus El Pais. De krant roept de opstelling van de regering tijdens de eerste Golfoorlog, 'een legale oorlog', in 1991 in herinnering. De eerste dagen weigerde de regering om Spaanse bases open te stellen voor de Amerikaanse B-52's. In 1986 weigerde Felipe González het Spaanse luchtruim open te stellen toen Reagan Libië wilde bombarderen. 'We kunnen ook gewoon nee zeggen, een woord waarmee Aznar in zijn relatie tot Bush niet bekend is.'

 • El Pais: Sobre nuestra cabezas

  Alle cartoons uit de Washington Post op een rijtjeCartoons

  NRC Handelsblad

  De oorlog in Irak verstoort de voorheen goede verstandhouding tussen de Verenigde Staten en Rusland, zegt NRC Handelsblad naar aanleiding van de melding van Amerikaanse militairen, afgelopen weekeind, dat ze Russische apparatuur zouden hebben aangetroffen op wapens en in voertuigen van Iraakse strijdkrachten. Het zou gaan om nachtzichtkjkers, stoorzenders voor het Amerikaanse GPS-systeem en anti-tankwapens. Vanwege het al jaren geldende internationale wapenembargo, nemen de VS de zaak hoog op. Er zijn weliswaar sussende woorden gesproken na een telefoongesprek tussen Bush en Poetin, maar dat heeft de lucht niet helemaal geklaard, want de wortels van het achterdocht dateren van eerder, aldus NRC Handelsblad. De echte oorzaak: Ruslands verzet tegen de oorlog in de VN-Veiligheidsraad. 'Bij alle verdeeldheid in de wereld zou een ernstig verstoorde Amerikaans-Russische relatie een slechte zaak zijn', aldus de krant. Een oplossing: 'Beide landen kunnen elkaar vinden in de wederopbouw van Irak.'

 • NRC Handelsblad: VS, Rusland en Irak

  Haaretz: column

  In zijn column buigt Yuli Tamir zich over 'de misleiding' van het Israëlische volk door haar regering. Kondigde de premier vorige week niet trots aan dat Israel, met betrekking tot de oorlog in Irak 'honderd procent gereed is voor een procent gevaar'? Hoe kan een heel land zijn gezond verstand verliezen en de weinige financiële middelen die er zijn besteden aan zo'n klein risico, fulmineert Tamir. Waarom wordt het concept veiligheid alleen maar gezien in termen als verdediging tegen de vijand en niet in termen van bijvoorbeeld goede sociale voorzieningen?.

 • Yuli Tamir: Twisted priorities and government deception

 • Meer over

  Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

  Tip hier onze journalisten


  Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden