Amerikanen hebben dinsdag heel wat te kiezen

WASHINGTON (ANP) - Bij de Amerikaanse verkiezingen van aanstaande dinsdag heeft het electoraat heel wat te kiezen. Het is niet alleen een officieus referendum over president George Bush en zijn beleid, ook staan alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 33 zetels in de Senaat ter discussie.

Daarnaast moeten in veel deelstaten tal van politieke ambten worden vergeven. Het zijn juist die keuzes die de kiezers doorgaans naar de stemlokalen trekken.

Begin oktober dit jaar stonden 172 miljoen Amerikanen geregistreerd als kiezer, maar de kans dat zij allemaal komen opdraven voor de stembusgang van dinsdag is nihil. Bij de vorige zogenoemde midterm verkiezingen waren dat er nog 128 miljoen, van wie er volgens het Amerikaanse censusbureau 89 miljoen ook daadwerkelijk gingen stemmen. Om de toestroom te verwerken, worden 183.000 stembureaus ingericht.

Eerste Bush-scalp

In 36 van de in totaal vijftig staten moet het electoraat een gouverneur aanwijzen. Hij geeft leiding aan de uitvoerende macht op deelstaatniveau. Het is op dat vlak dat de Democraten de eerste Bush-scalp in lange tijd zullen claimen. De jongere broer van de president mag na twee termijnen in Florida niet meer op voor een derde keer. De Sunshine State neigt er echter wel toe opnieuw aan de Republikeinen te vervallen.

Behalve gouverneurs moeten op deelstaatniveau ook tal van politici worden gekozen voor huis- en senaatszetels. Daarnaast maken de meeste gemeenten gebruik van de verkiezingen door meteen lokale politieke ambten te vergeven, variërend van burgemeester tot hondenvanger. Verder worden in tal van staten referenda georganiseerd over onder meer het homohuwelijk, minimumlonen, abortus en antirookregels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden