NieuwsMexicaans regeringsvliegtuig

Amerikanen happen niet, daarom veilt Mexicaanse president zijn regeringsvliegtuig in eigen land

Joost de Vries
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bij zijn persconferentie over het presidentiële vliegtuig, de 'José María Morelos'. Beeld EPA
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador bij zijn persconferentie over het presidentiële vliegtuig, de 'José María Morelos'.Beeld EPA

Na een mislukte poging het luxueuze Mexicaanse regeringsvliegtuig te slijten in de Verenigde Staten, probeert president Andrés Manuel López Obrador (in Mexico Amlo genoemd) het in eigen land. ‘U, uw managers, uw belangrijkste producenten en verkopers, en ook uw meest gewaardeerde relaties kunnen genieten van een reiservaring die tot nu toe slechts was weggelegd voor staatshoofden’, zo luidt de wervende tekst in de verkoopfolder van de Boeing TP01 alias José María Morelos.

De linkse Amlo beloofde ruim een jaar geleden tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij een sobere regering zou gaan leiden. De staats-Boeing ging in de verkoop en de nieuwe president zou in zijn eerste jaar in functie geen reizen maken naar het buitenland. Amlo hield zich aan zijn belofte en verkondigde deze maand, hoewel jaar één er ruimschoots op zit, dat hij voorlopig niet van plan is op bezoek te gaan bij regeringsleiders in andere landen. Wanneer hij in eigen land vliegt, boekt hij een stoel in de economyclass en ook zijn ambtenaren mogen onder zijn bewind niet met regeringsvliegtuigen reizen.

Maar niet elke belofte laat zich gemakkelijk inlossen, bleek deze week. Het vliegende vlaggeschip van Amlo’s liberale voorganger Peña Nieto, een privéjet met tachtig comfortabele stoelen en een presidentiële suite met slaap- en badkamer, bleef onverkocht in de Verenigde Staten. Er waren wel geïnteresseerden, zei een regeringswoordvoerder tijdens een perspresentatie op dinsdag, maar die vielen bij nadere inspectie een voor een af.

‘De trots van een natie’

Ook als het aan de grond staat, kost het vliegtuig de Mexicaanse regering tonnen aan onderhoud. Daarom probeert Amlo het in eigen land. Voor iemand die een afkeer heeft van poenerigheid, heeft hij een opvallende brochure laten maken. In de folder worden glanzende foto’s van het luxe interieur afgewisseld met wervende teksten voor de elite van het Mexicaanse bedrijfsleven. Het betreft hier niets minder dan ‘de trots van een natie’, een toestel met ‘buitengewone kwaliteit en comfort’. Potentiële kopers kunnen zich melden bij de regering en als kopen te duur is, is huren ook een optie.

Tegen elk aannemelijk bod, lijkt het nieuwe motto. In Amerika had het vliegtuig miljoenen winst moeten opbrengen, geld dat Amlo had geoormerkt als ondersteuning voor de armen. Nu probeert hij de schade te beperken. Wellicht houdt hij daarom vast aan zijn gewoonte om binnen de landsgrenzen te blijven. Hij liet zich deze week zelfs vervangen bij de inauguratie van Alejandro Giammattei, de nieuwe president van Guatemala. Vorig jaar had hij nog beloofd dat hij zou komen, beweerde althans de bevriende Guatemalteekse politicus. Maar Lopéz Obrador blijft trouw aan zijn motto: ‘De beste buitenlandse politiek is binnenlandse politiek.’

Blind ‘ja’ zeggen tegen de nieuwe linkse president van Mexico

Begin december 2018 werd Andrés Manuel Lopéz Obrador benoemd tot president van Mexico. Correspondent Marjolein van de Water bezocht zijn geboortedorp Tepetitán, waar de inwoners apetrots waren dat hun piepkleine vissersdorp een president heeft voortgebracht. Lees hier haar reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden