Amerikanen gebukt onder hitte; sneuvelt het warmterecord uit 1913?

Het Zuidwesten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder een hittegolf. Het warmterecord dreigt zelfs te sneuvelen aangezien het kwik naar 57 graden klimt. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten volgen de weerberichten op de voet omdat het opstijgen van vliegtuigen bij deze temperaturen moeilijk kan zijn.

null Beeld ap
Beeld ap

De hittegolf gijzelt momenteel vijf westelijke staten. Inwoners van Arizona klagen steen en been want de lucht is zelfs te warm om in te ademen. 'Ik woon hier al mijn hele leven en weet dus dat het hier erg warm kan worden', aldus Michael Fedo in Scottsdale. 'Maar wanneer het kwik boven 45 graden stijgt, doet ademen pijn. De hitte zuigt alle energie uit je lichaam.'

Death Valley
Ook in Californië stijgt de temperatuur. Momenteel loopt het kwik op tot 51 graden en in Death Valley wordt dit weekend zelfs 53 graden voorspeld. Amper vier graden verwijderd dus van het aards hitterecord dat al honderd jaar standhoudt en op 10 juli 1913 werd opgetekend: 56,66 graden.

Vliegverkeer
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten houden de situatie nauwlettend in de gaten. Al benadrukt men wel dat grote vliegtuigen perfect kunnen functioneren bij temperaturen tot 52 graden. Het opstijgen kan echter wel bemoeilijkt worden vanaf 47 graden volgens deskundigen. Mogelijk moeten de toestellen aan de grond blijven.

'Cooling centres'
Mensen proberen het hoofd koel te houden door in fonteinen te springen of met een paraplu rond te lopen. De overheid heeft ook in verschillende steden zogenaamde 'cooling centres' opengesteld waar het publiek verkoeling kan zoeken.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden