Amerikanen en Irakezen in Falluja dicht bij bestand

Amerikaanse troepen en Iraakse strijders in Falluja lijken dicht bij een bestand. De strijders zouden hun zware wapens inleveren, terwijl de Amerikanen samen met de Iraakse politie gaan patrouilleren om de orde te herstellen in het soennitische bolwerk....

ReutersAP en AFP

De Amerikaanse troepen die zich rond Najaf bevinden, hebben besloten die shi'itische heilige stad voorlopig niet binnen te vallen. Het leger wil eerst onderhandelingen met de radicale geestelijke Al Sadr. De coalitietroepen hadden vorige week aangekondigd Al Sadr dood of levend in handen te willen krijgen.

Al Sadr heeft zijn volgelingen opgeroepen de aanvallen op Spaanse militairen in Irak te staken. Die oproep volgde op het besluit van de nieuwe premier José Luis Rodriguez Zapatero, de Spaanse troepen zo snel mogelijk terug te trekken uit Irak. De radicale geestelijke riep andere landen met troepen in Irak op, het Spaanse voorbeeld te volgen 'om het leven van hun militairen te sparen'.

Spanje gaat zijn 1300 manschappen geleidelijk terughalen. Dat duurt tussen de zes en acht weken, zo is de verwachting. De Amerikaanse president Bush heeft Zapatero maandag telefonisch laten weten de Spaanse terugtrekking uit Irak te betreuren. Nationaal Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zei zondag al dat de VS verwachten dat andere landen die troepen in Irak hebben een grotere bijdrage gaan leveren.

De transportsector in Irak is praktisch geheel stil komen te liggen als gevolg van de slechte veiligheidssituatie en omdat de Amerikanen een aantal wegen hebben afgesloten. Dat heeft de directeur van het grootste transportbedrijf, Muzahim al Azzawi, maandag gezegd. Volgens hem is er praktisch geen vrachtverkeer meer naar Jordanië, Libanon en Syrië. Langs die wegen gaat ongeveer 70 procent van het transport. Bagdad zou, althans over de weg, 'in feite geïsoleerd zijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden