Amerikanen creëren schuilplaatsen uit angst voor chaos in 2000

Als de klok 2000 slaat en de westerse beschaving ineenstort door het millenniumprobleem, zit Gary Albach veilig met zijn gezin en een aantal getrouwen in een schuilplaats diep in de wouden van Noord-Amerika....

Van onze correspondent

Bert Lanting

WASHINGTON

Samen met wat familieleden heeft Albach in het westen van de staat New York een afgelegen stuk land met een meertje gekocht. Dat moet zijn toevluchtsoord worden als Y2K, het jaar 2000, zich aandient en alle computers op hol slaan omdat ze het jaartal niet herkennen.

Albach voorspelt dat de millenniumfout zijn land in een chaos zal storten. 'De elektriciteit, het gas en de watervoorziening zullen uitvallen. De winkels worden niet meer bevoorraad. De mensen krijgen hun loon of uitkeringen niet meer. Het wordt één grote paniek', voorspelt hij.

Hij schildert een somber scenario met hordes verpauperde werklozen uit de binnensteden die de rijke buitenwijken binnenvallen en plunderend door het land trekken, ongehinderd door de politie die ook al door de 'millennium bug' verlamd is.

Maar het zal lang duren voordat de problemen hem in zijn schuilplaats zullen bereiken. 'Het is een heel afgelegen plek, bijna onbereikbaar, zeker als er sneeuw ligt. Bovendien zijn we helemaal zelfvoorzienend. We kunnen het maanden uithouden', zegt hij.

Albach is nu al bezig voorraden stookolie en ingeblikt voedsel aan te leggen voor zijn kolonie waarbij zich nu al veertien mensen hebben aangesloten.

Het is de bedoeling dat het een groep van zo'n vijftig tot honderd mensen wordt die elkaar aanvullen: een arts, een timmerman, een loodgieter, iemand die verstand heeft van landbouw. Albach is zelf druk bezig de kneepjes van het jagen te leren. Water is er genoeg in het meertje.

Albach is ervan overtuigd dat de problemen al ruim voor het jaar 2000 aanbreekt, zullen beginnen. In september volgend jaar dient zich al een eerste probleem aan doordat de datum 9-9-99 door veel computers verkeerd zal worden uitgelegd.

Computerprogrammeurs gebruikten de 99-code vaak als signaal om het programma te stoppen. 'Langzamerhand zal de paniek steeds verder om zich heen grijpen.'

De leraar hamert erop dat hij geen Jim Jones is: de sekteleider die honderden volgelingen naar Guyana lokte en hen daar collectief zelfmoord liet plegen. 'Bij onze groep zitten allemaal heel nuchtere, deskundige mensen die domweg het gevoel hebben dat de overheid en het bedrijfsleven er niet op tijd in zullen slagen het millenniumprobleem op te lossen.'

Het valt inderdaad op dat er onder de doemdenkers die via Internet voor de gevaren van Y2K waarschuwen, heel wat computerspecialisten zitten. Op het net zijn honderden websites opgedoken zoals www.surviveY2K.com waar mensen discussiëren over de vraag 'Hoe erg zal het worden?' en adviezen uitwisselen om TEOTWAWKI te overleven.

Sommige websites voorspellen dat er onlusten zullen uitbreken en dat de regering onmiddellijk de noodtoestand zal afkondigen. De burgers krijgen het advies al hun aandelen te verkopen, hun geld van de bank te halen en alvast een voorraad wapens en munitie aan te leggen.

De zwartkijkers op het net halen instemmend specialisten aan zoals Edward Yardeni van de beleggingsfirma Deutsche Bank Securities die voorspelt dat Y2K een jarenlange diepe recessie zal veroorzaken.

'Koop dan wapens en leer ze te gebruiken. Verhuis naar het platteland en leer een handwerk dat je in zo'n omgeving kunt gebruiken', geeft de Y2K-goeroe Gary North als advies voor het geval de financiële wereld instort.

Vooralsnog lijkt het millenniumprobleem echter alleen maar tot meer bedrijvigheid te leiden. Op het net wordt druk gehandeld in aggregaten, watertanks, handleidingen voor de beginnende boer, munitie en boeken om de geheimen van de ruilhandel te leren en gouden munten te verbergen voor je buren.

Groothandelaren in de Verenigde Staten melden dat er steeds meer bestellingen binnenkomen van Y2K-groepen die partijen sojabonen, maïs, rijst en graan inslaan voor de zwarte dag. 'Sommige mensen zijn door het dolle heen', zegt Dennis Horak van Boyce Feed & Grain in Texas. 'Ze denken dat de wereld in 2000 helemaal stil komt te liggen.'

De bezorgdheid voor het computerprobleem blijkt aan diepe angsten te appelleren. Voor sommigen mag het alleen maar een probleem van twee nullen zijn, voor anderen is het een bevestiging van de apocalyptische verwachtingen die de millenniumwisseling bij hen oproept.

'De Dag des Heeren is nabij en zal onze samenleving als een dief in de nacht verrassen', voorspellen David en Johanna Hecker, uitbaters van het christelijke toevluchtsoord God's Wilderness in Minnesota.

Het echtpaar biedt blokhutten met waterput aan voor Y2K-vluchtelingen van christelijke huize. En passant proberen de Heckers op hun website ook wat andere waar aan hun digitale bezoekers te slijten zoals 'twee elandkoppen met gewei (één heel groot)'.

'Wij zien het als een teken dat de Wederkomst van Christus ophanden is', zegt ook Keith Frix uit Arkansas. 'Ik zeg niet dat Hij op 1 januari op aarde zal terugkeren, maar alles wijst erop dat het einde der tijden nabij is. Daarom moeten wij christenen zorgen dat we klaar zijn.'

Frix, die als ontsmettingsspecialist in een kerncentrale werkt, is net als Albach bezig een kolonie voor 'Y2K-survivalists' op te richten. Voorwaarde voor deelname is dat je gelooft.

'Het is ook een praktische kwestie', zegt Frix. 'Met gelijkgestemde zielen heb je minder kans dat er spanningen ontstaan binnen de kolonie.'

In het enthousiasme waarmee hij over de voorbereidingen voor de naderende ramp praat, klinkt iets door van heimwee naar de tijd van de pioniers, toen zijn voorouders Amerika bedwongen. 'Ik denk dat het inderdaad aan ons gevoel van avontuur en vrijheid appelleert. Misschien zijn wij er daarom ook meer mee bezig dan in andere landen.'

Ook Albach ziet de 'Y2K-ramp' als een 'blessing in disguise'. 'Veel mensen zullen alles wat ze hebben verliezen', voorspelt hij. 'Maar het zou wel eens kunnen dat de survivalist-beweging een nieuw begin wordt voor Amerika'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden