Amerikanen bij reünie Cuba-crisis in Havana

De Amerikaanse oud-minister van Defensie Robert McNamara en Arthur Schlesinger Jr., oud-adviseur van president John F. Kennedy, ontmoeten dit weekeinde in Havana de Cubaanse president Fidel Castro....

De Cubaans-Amerikaanse ontmoeting is opgetuigd als een wetenschappelijke conferentie in dienst van de orale geschiedschrijving - diplomatiek is de reünie nauwelijks van betekenis. De ontdekking van Russische raketten op Cuba zette op 16 oktober 1962, komende week precies veertig jaar geleden, de Koude Oorlog dertien dagen lang op scherp.

Naast oud-functionarissen van de Amerikaanse overheid zijn ook Russen en Cubanen die de crisis van nabij hebben meegemaakt van de partij. Alle partijen uit het conflict presenteren tijdens de conferentie geheime documenten uit de crisistijd. De Russen openbaarden gisteren een brief van Sovjet-leider Chroesjtsjov die kort na de Cuba-crisis zijn vrees uitspreekt dat Castro de VS zal uitdagen en de Sovjet-Unie zal meeslepen in een oorlog.

Castro gaf in een televisie-interview dat de Amerikaanse zender ABC gisteren heeft uitgezonden, juist Chroestsjov min of meer de schuld van de crisis. 'Hij heeft Kennedy misleid', zei Castro, omdat de raketten in het geheim werden geplaatst en de Sovjet-Unie het daarnaa deed voorkomen alsof het alleen 'verdedigingswapens' waren.

De Amerikaanse delegatie zette donderdag bij aankomst in Havana de Cuba-crisis in het perspectief van de dreigende oorlog tegen Irak. 'Wij hebben een nucleaire oorlog ternauwernood voorkomen', zei McNamara. Zónder preventieve aanval, zei hij er impliciet aan toe, verwijzend naar een toespraak van president Bush waarin hij pas de Cuba-crisis aanhaalde om zijn zaak tegen Irak te onderbouwen.

Castro treedt de laatste jaren wel vaker op als gastheer van een delegatie Amerikanen - (oud-)politici, zakenlui of showbizz-figuren. De 76-jarige Cubaanse leider geniet van zijn status van levende legende en schept er plezier in de hoogtepunten uit zijn carrière nog eens de revue te laten passeren. In het gezelschap van de Amerikaanse acteur Kevin Costner bekeek hij vorig jaar in Havana al eens Thirteen Days, de Hollywood-interpretatie van de Cuba-crisis.

Ook bij het veertigjarig jubileum van de mislukte invasie van de Varkensbaai gaf Castro al geschiedenisles. Toen, in maart 2001, waren Jean Kennedy, de 'zus van', en enkele bejaarde CIA-functionarissen in de Cubaanse hoofdstad van de partij. Met aanwijsstok en landkaart zette Castro uiteen hoe de door de VS gesteunde afvallige Cubanen het eiland wél hadden kunnen veroveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden