Amerikanen bellen vaker achter stuur dan Europeanen

Meer dan tweederde van de Amerikanen gebruikt zijn mobiele telefoon achter het stuur van de auto. Dat is veel hoger dan in Europa. Dat blijkt uit een vergelijkende studie tussen de VS en zeven Europese landen, waaronder Nederland.

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De studie, gepubliceerd door het CDC (het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole- en preventie), vergelijkt het gebruik van mobiele telefoons door autobestuurders in de VS, Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Daaruit blijkt dat in de maand voorafgaande aan de enquête 69 procent van de bestuurders in de VS tussen de 18 en 64 jaar belde met zijn gsm achter het stuur, en dat 31 procent sms'jes of e-mails las of verstuurde. Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur is - anders dan in veel Europese landen - in het merendeel van de Amerikaanse staten niet verboden.

Er zijn volgens de onderzoekers nauwelijks verschillen tussen het aantal mannen en vrouwen dat belt achter het stuur. Wel zijn jongeren beduidend meer met hun gsm in de weer dan oudere bestuurders.

De VS scoren hier het hoogst, gevolgd door Portugal, waar 59 procent van de bestuurders de gsm gebruikt achter het stuur. Nederland bezet met 48 procent de derde plaats. Daarna komen België (46 procent), Spanje (41 procent), Frankrijk (40 procent), Duitsland (39 procent) en Groot-Brittannië (21 procent).

Boete
In Nederland is het sinds 2002 verboden om tijdens het besturen van een motorvoertuig, bromfiets of invalidevoertuig een mobiele telefoon vast te houden. De boete voor een overtreding bedraagt 220 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden