Amerikaanse winstmotor ABN Amro hapert

De verkoop van hypotheken in Noord-Amerika, in de afgelopen jaren de grote winstmaker van ABN Amro, is in het derde kwartaal ingestort....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

'Dat de markt zou afkoelen was verwacht, maar de snelheid waarin dat het afgelopen kwartaal is gebeurd, is een beetje teleurstellend', zegt Tom de Swaan, de financi topman van de bank.

ABN Amro kampt in het Amerikaanse Middenwesten met drie samenhangende problemen. In Amerika als geheel worden minder hypotheken afgesloten. Daarnaast nam het marktaandeel van ABN Amro af, omdat de bank 'niet sterk is vertegenwoordigd in de populaire hypotheken met variabele rente', aldus De Swaan. Door felle concurrentie op de Amerikaanse hypotheekmarkt verdiende ABN Amro bovendien minder op de leningen die wel werden afgesloten. De marges op nieuwe hypotheken doken in het afgelopen kwartaal zelfs in het rood. 'Maar op de langere termijn zijn we ervan overtuigd dat de hypotheekmarkt zeer belangrijk is voor de winstgevendheid van de bank', geeft De Swaan als verklaring waarom de bank die leningen nog steeds verstrekt.

De afname van het aantal nieuwe hypotheekaanvragen is ook nog niet ten einde. De Mortgage Bankers' Association, de club van Amerikaanse hyotheekbanken, voorspelt dat de daling van de markt nog wel even aanhoudt. 'Het is heel moeilijk te voorspellen wanneer de markt weer aantrekt', aldus De Swaan. 'Wij zullen ons in ieder geval meer gaan richten op andere hypotheekvormen, bijvoorbeeld met een variabele rente.'

Hogere resultaten in andere onderdelen van de bank konden de daling in Noord-Amerika enigszins opvangen. De bank noteerde weliswaar een hogere nettowinst dan vorig jaar, maar de stijging was bijna volledig het gevolg van de opbrengst van de Bank of Asia. ABN Amro verkocht deze Thaise bank in juli aan de United Overseas Bank.

De Swaan toont zich ingenomen met de manier waarop de bank zijn risico's beheert. Doordat maar heel weinig leningen die de bank verstrekt niet worden terugbetaald, hoeft De Swaan ook maar weinig geld in de stroppenpot te stoppen. In het derde kwartaal was dat per saldo 107 miljoen euro, een daling van 65 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De Nederlandse afdeling van de bank was een van de onderdelen die meer winst boekten. ABN Amro heeft in de afgelopen jaren diep in de kosten van de Nederlandse bank gesneden, en het management is van plan nog verder in te grijpen. De bank wil een aantal afdelingen, waaronder in ieder geval de automatisering, anders gaan organiseren. Veel personeelsleden vrezen dat hun baan op de tocht staat. Volgens De Swaan is er nog geen besluit genomen, maar zal er bij de presentatie van de jaarcijfers in februari meer duidelijk worden.

Een gevolg van de vorige grote reorganisatie was een duikeling van de klanttevredenheid bij de bank. Volgens De Swaan is die nu weer terug op het niveau van voor het begin van de operatie 'Zonder Omwegen', in 2001. Maar uit een onderzoek naar betaalrekeningen van de onafhankelijke internetsite Independer, dat maandag werd gepubliceerd, kwam ABN Amro als laatste uit de bus. 'Ik ken ook onderzoeken, bijvoorbeeld van de Consumentenbond, waar wij wel bovenaan staan', zegt De Swaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden