Amerikaanse werkloosheid stijgt sneller dan verwacht

De werkloosheid in de Verenigde Staten is eerder boven de 10 procent uitgekomen dan verwacht. In oktober stond 10,2 procent van de beroepsbevolking ingeschreven als werkzoekend, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Economen hielden er al rekening mee dat de werkloosheid zo’n hoog percentage zou bereiken, maar gingen ervan uit dat deze stand pas begin 2010 zou worden gehaald. De laatste weken zijn veel extra banen geschrapt.

De werkloosheid in de VS is sinds 1983 niet meer zo hoog geweest. Een jaar geleden bedroeg die nog 6,6 procent.

De cijfers geven aan dat de Amerikaanse economie nog weinig aan kracht heeft gewonnen en dat de gunstige groeicijfers over het derde kwartaal van 2009 nog niet wijzen op structureel herstel. Analisten vrezen dat de consumentenbestedingen door de hoge werkloosheid de komende periode zullen achterblijven. Als de miljarden-injecties van president Obama zijn uitgewerkt, zou de recessie weer kunnen terugkeren, stelt columnist en Nobelprijswinnaar Paul Krugman.

In werkelijkheid ligt de werkloosheid in de VS vermoedelijk nog veel hoger dan 10,2 procent. Veel werkzoekenden geven na verloop van tijd hun zoektocht naar een baan op en staan niet langer als werkloos geregistreerd. De verborgen werkloosheid zou al gestegen zijn tot boven de 17 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden