Amerikaanse werkloosheid stijgt door

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheiduitkering is in de Verenigde Staten de afgelopen week opnieuw gestegen. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid is het aantal uitkeringsaanvragen met achtduizend gestegen naar 393 duizend....

Uit de cijfers blijkt dat mensen die worden ontslagen, inmiddels de grootste moeite hebben een nieuwe baan te vinden. Afgelopen jaar hebben honderdduizenden mensen hun baan verloren. De stagnerende groei van de Amerikaanse economie heeft de winstgevendheid van bedrijven ondermijnd. Zij schrappen arbeidsplaatsen om de kosten te drukken.

Vorige week nog kondigden onder meer autofabrikant Ford, computerbouwer Hewlett Packard en kantoormeubelmaker Steelcase duizenden ontslagen aan. Uit de cijfers blijkt echter ook dat het aantal banen dat wordt geschrapt, langzaam begint af te nemen. De afgelopen weken lag het aantal nieuwe aanvragen constant onder de 400 duizend.

Economen leiden daaruit af dat de Amerikaanse economie nog steeds in goede staat verkeert. In absolute aantallen ligt de werkloosheid op dit moment hoger dan tijdens de laatste recessie in 1992. Maar als percentage van het totaal aantal mensen met een baan valt het aantal werklozen nog mee. De verwachting is dat de gemiddelde werkloosheid in 2001 uitkomt op 4,6 procent, tegenover 4,5 procent het jaar daarvoor.

Wall Street beleefde een gemengde dag. De toonaangevende indices gingen in eerste instantie omhoog. Twijfel over een nieuw geneesmiddel van farmacieconcern Merck drukte de Dow Jones-index in het rood. De koers van het aandeel Merck daalde met ruim 4 procent. De Dow Jones sloot bijna een half procent lager op 10229,15 punten.

Ook technologiebeurs Nasdaq sloot in het rood. De index daalde met bijna 1 procent naar 1842,97 punten. Computerfabrikant Gateway was een van de schuldigen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's ziet de risico's toenemen dat het bedrijf niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als gevolg Daarvan krijgen de obligaties van Gateway nu de status van junkbond. Dat betekent dat veel grote pensioenfondsen deze obligaties zullen moeten verkopen.

Kmart, het op een na grootste detailhandelsconcern na Wal-Mart, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 95 miljoen dollar verloren, veel minder dan de 448 miljoen dollar verlies van een jaar geleden. De omzet kwam uit op 8,9 miljard dollar, een daling van 0,9 procent. Het aandeel sloot 9 procent lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden