Amerikaanse wapenhandel doet na aanslag Las Vegas opnieuw goede zaken

Wat leren Amerikanen van de bloedige aanslag zondag in Las Vegas? De wapenwetten staan weer ter discussie. Maar tegelijkertijd doet de wapenhandel voor het sinds sinds het aantreden van Donald Trump goede zaken.

Reclamebord voor een schietbaan in de buurt van Las Vegas, 3 oktober 2017 Beeld reuters

Na het bloedbad in Las Vegas klinkt in de Verenigde Staten weer de roep om strengere wapenwetten, maar de wapenfabrikanten zien hun koersen juist omhoog gaan. Munitiefabrikant Olin zag de aandelen met 7 procent stijgen, terwijl wapenmakers Sturm Ruger en American Outdoor Brands met respectievelijk 4 en 3 procent omhooggingen.

Het is een bekend fenomeen: zodra er een grootscheepse schietpartij plaatsvindt in de VS, schieten de wapenverkopen en de koersen omhoog. Wapenliefhebbers zijn bang dat het Congres als reactie op het bloedbad striktere wapenwetten zal afkondigen en besluiten het zekere voor het onzekere te nemen door nog snel een wapen aan te schaffen. Angst speelt ook een rol: je kunt je maar beter bewapenen voor het geval je ook met een schutter wordt geconfronteerd.

Tekst gaat verder onder grafiek.

Voor de Amerikaanse wapenfabrikanten is dat goed nieuws. Sinds de verkiezing van Donald Trump tot president zijn de aandelenkoersen van de Sturm Ruger en American Outdoor Brands, vroeger bekend als Smith & Wesson, naar beneden getuimeld, hoewel Trump de steun had van de machtige wapenlobby National Rifle Association (NRA). Beleggers hadden erop gegokt dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen. De veronderstelling was dat er dan een run op de wapenwinkels zou ontstaan uit vrees dat er restricties op de verkoop van wapens in de lucht hingen. Maar dat effect bleef uit toen Trump de verkiezingen won. In plaats daarvan namen de wapenverkopen juist sterk af. Volgens CNN namen de inkomsten van Sturm Ruger zelfs met de helft af, vergeleken met vorig jaar.

Ondanks de roep van de Democraten om maatregelen om het wapenbezit aan banden te leggen, zijn er weinig mensen die geloven dat er iets zal gebeuren. Het Congres is stevig in handen van de Republikeinen, die niets voor beperkingen voelen. Ook sommige Democratische Congresleden zijn bang dat zij er door hun kiezers van worden beschuldigd dat ze de Amerikanen hun recht op wapens proberen af te nemen, hoewel dat in de Grondwet is vastgelegd. Ook na eerdere bloedbaden bleven nieuwe restricties uit.

Maar de Republikeinen besloten wel een wetsvoorstel voorlopig in de ijskast te zetten, waarmee de restricties op de verkoop van geluidsdempers voor vuurwapens zouden worden versoepeld. De Republikeinen wilden dat voorstel, dat van harte werd gesteund door de NRA, de komende tijd door het Congres jagen, maar Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet weten dat het voorstel voor onbepaalde tijd van de baan is.

Ook een ander wetsvoorstel dat het Amerikanen mogelijk moest maken ook buiten hun eigen staat op straat een wapen te dragen, mits niet zichtbaar, gaat voorlopig niet door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden