Amerikaanse violist Isaac Stern overleden

De violist Isaac Stern is zaterdag in New York overleden aan een hartkwaal. Hij werd 81 jaar. Stern, algemeen beschouwd als een van de grote musici van de twintigste eeuw, dankte zijn faam niet alleen aan zijn vertolkingen, maar ook aan zijn ambassadeurschap voor nobele doelen....

Van onze verslaggever

Vechtend tegen de fysieke pijnen die de ouder wordende violist ten deel konden vallen, bleef hij tot op zeer hoge leeftijd concerteren. Daarnaast manifesteerde hij zich als mentor en pedagoog.

Sterns laatste optredens in Amsterdam speelden zich drie jaar geleden af. Hij combineerde concerten met masterclasses voor jonge musici. 'Jongeren houden me op de been', zei hij. 'Ze geven me het gevoel dat ik nog bruikbaar ben.' Zelf musiceerde hij in zijn jeugd met groten als de dirigenten Ormandy en Bruno Walter, de componist-dirigent Stravinsky en de cellist Pablo Casals. Leonard Bernstein, Paul Hindemith en Krzysztof Penderecki droegen werk aan hem op.

Stern, geboren in de Oekraïne en opgegroeid in San Francisco, maakte indruk met zijn energieke levensstijl. De dirigent Zinman trof hem eens aan in een hotelkamer waar hij tegelijkertijd viool studeerde, een telefoongesprek voerde en een tennismatch op tv volgde.

Stern onderhield nauwe contacten met Israëlische muziekinstellingen, en was tot zijn dood voorzitter van de Carnegie Hall, de New Yorkse concertzaal die hij in 1960 redde van de slopershamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden