Amerikaanse verkiezingen zijn triomf van babyboomers

Op 3 november 1948 vond de grootste blunder plaats uit de geschiedenis van de journalistiek. 'Een blunder in de grote herenmaten', zoals Martin van Amerongen placht te zeggen. Op de voorpagina van The Chicago Daily Tribune verscheen toen de kop: Dewey defeats Truman.

Een zwarte vrouw is diep nder de indruk van de speech van Presidentskandidaat Hillary Clinton. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Maar Dewey versloeg Truman niet. Hij werd verslagen. De auteur van het stuk, Arthur Sears Henning, tevens politiek commentator en columnist, was niet alleen slachtoffer geworden van zijn voorbarige conclusies, maar ook van een nieuw offsetsysteem waardoor zijn krant een paar uur eerder moest zakken. In zijn poging de eerste te zijn, had Henning alles verkeerd voorspeld. Hij had ook geschreven dat de Republikeinen zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid zouden veroveren, maar in beide gevallen bleek het omgekeerde waar.

De blunder maakte Henning, die eerdere winnaars wel degelijk juist had voorspeld, tot de risee van de Amerikaanse journalistiek. Hij had niet de moed zijn fout toe te geven, maar hield nadien de kaken van zijn schrijfmachine stevig op elkaar. Uiteraard wilde de nieuwe president op zijn beurt graag zout in de wonde wrijven.

The Chicago Daily Tribune, een Republikeins bolwerk, had de Democraat Harry Truman een nincoompoop genoemd - zeg maar gerust een oliebol. Dus toen Truman op weg naar het Witte Huis met zijn trein een tussenstop maakte en een exemplaar van de krant in de hand gedrukt kreeg, was hij niet te beroerd om zich daarmee uitvoerig te laten fotograferen. Truman wees naar de kop op de voorpagina en zei: 'Hé, zo heb ik het niet gehoord!' Het is een van de beroemdste foto's uit de persgeschiedenis geworden.

U zult begrijpen dat ik het bij het schrijven van dit stukje nogal moeilijk heb gehad. Mijn vingers jeukten om, vooruitlopend op de uitslag, Hillary tot winnaar uit te roepen. Margaret Thatcher, de IJzeren Dame, was 65 toen zij er eindelijk mee ophield. Hillary is 69 en begint aan een regeerperiode die, als het aan haar ligt, zeker twee termijnen zal beslaan. Wanneer ergens de babyboomers hebben getriomfeerd dan is het wel tijdens deze Amerikaanse presidentsverkiezingen. En dan heb ik het nog niet eens over hun onderlinge strijd, die nooit tevoren zo bikkelhard en meedogenloos is geweest, maar over het vermogen van twee overjarige pensioentrekkers om wekenlang onvermoeibaar door te gaan met campagne voeren.

Dat stukje zal ik niet schrijven. Voor je weet steekt Trump toch de kop op en ben je de risee van de journalistiek geworden. Waarover dan wel? In huis staan alle televisies aan en overal heb ik pijpjes bier en zakken chips neergezet om te kunnen overwinteren in het geval wij met Hillary en Donald door moeten naar de ochtend en naar ver daarna. Maar dat stukje? Na lang out of the box-denken, de zinnen verzetten en het hoofd leegmaken, heb ik besloten om het te hebben over de PvdA, Jacques Monasch en Hans Spekman.

Halt, niet wegrennen!

Ik begrijp volkomen dat nu de lucht uit uw ballon ontsnapt, dat de pudding die u heeft staan bakken helemaal inzakt en dat de zee bij u aan het strand zich heeft teruggetrokken tot ver achter de horizon, maar het kan even niet anders.

Want wie in godsnaam heeft dat flitslidmaatschap van de PvdA bedacht? Welke idioot is op het idee gekomen dat je voor twee euro zou mogen meestemmen over de gang van zaken bij een partij, waarvan onze voorvaderen lid zijn geworden uit de rotsvaste overtuiging dat het volk verheft moest worden en dat er vrijheid én rechtvaardigheid moest komen voor iedereen. Is dit een opzettelijke poging om de sociaaldemocratie met haar rijke geschiedenis belachelijk te maken? Is dit een misselijke grap om Troelstra, Wibaut, Drees en Den Uyl postuum een rode clownsneus op te zetten en hen met grote flapschoenen de Internationale te laten dansen?

Je zou bijna denken van wel.

Een maand nadat je hebt gestemd, kun je je lidmaatschap weer opzeggen. Ooit zongen de socialisten: 'Handen in elkaar, kameraden/ steeds tot offeren bereid/ Altijd eensgezind, vastberaden/ tot het einde van de strijd'. Haal boodschappen bij de Jumbo en u kunt op die 2 euro nog 10 cent korting krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden